Лікарі середньовічної Європи запевняли своїх пацієнтів, що шоколад заспокоює печінку, сприяє травленню, полегшує серцевий біль. Шоколад їли при лікуванні туберкульозу, анемії, подагри, для зниження температури. Та й зараз лікарі, наприклад, з Американської асоціації дієтологів стверджують, що мінерали, які містяться в шоколаді, і антиоксиданти допомагають попередити деякі хвороби.

Тим, хто піклується про своє здоров`я, кардіологи радять не пити каву, а їсти шоколад. Він корисніший для серця, ніж червоне вино, чай або яблука: знижує ризик утворення тромбів, покращує показник тиску. 40 грамів чорного шоколаду приносять користь, рівноцінну стакану червоного вина.

Як показали дослідження, проведені медиками Каліфорнійського університету, при вживанні правильного шоколаду в крові фіксується зниження концентрації лейкотрієну - речовини, яка склеює клітини крові, тобто сприяє утворенню тромбів і закупорці судин.

Відео дня

Цілителі давно використовують корисні властивості шоколаду в своїй практиці. Так, кардинала Рішельє лікували шоколадом від багатьох недуг. Та й сучасні дослідники вважають, що вживання шоколаду створює відчуття комфорту, покращує настрій, допомагає зняти стрес.

Шоколад підвищує вміст у мозку фенілталаміна, який стимулює відчуття, що нагадують ті, які виникають у стані закоханості. Шоколад допомагає жінкам боротися із нездужанням під час «критичних днів», вважає каліфорнійський лікар Дебора Уостерхауз.

Шоколад бадьорить, підвищує працездатність. Ще б пак, адже він містить фізіологічно активну речовину - теобромін. Цей алкалоїд - сильнодіючий засіб, один грам якого, наприклад, для кролика смертельний. Тому любителям шоколаду, особливо гіркого, слід пам`ятати: жодним продуктом не слід зловживати. А вже таким - особливо.

Слід також мати на увазі, що в зернах какао багато азотовмісних речовин, наприклад, щавлевої і сечової кислот, які негативно позначаються на обміні речовин. Задуматися над цим є резон тим, хто страждає ожирінням, подагрою, не кажучи вже про цукровий діабет, захворювання печінки і нирок, гіпертонічну хворобу.

Дубильних речовин у какао-бобах більше, ніж клітковини або води, - до 5,8%. Це тривожний факт для тих, хто страждає запорами. А вже згадуваний теобромін і кофеїн надають збудливу дію на м`яз серця і нервову систему.

Зазвичай люди вибирають  шоколад за смаком - незалежно від рецепту і обгортки. За стандартом шоколадом вважається кондитерський виріб, виготовлений на основі какао-бобів із цукром без додавання або з додаванням деяких інших видів сировини (горіхів, цукатів, родзинок, сухого молока і ін.). У шоколаді не допускається використання жирів - замінників какао-масла, за винятком начинки.

Натуральний шоколад завжди містить какао-масло. Коричневого кольору йому додає какао-порошок, від процентного вмісту якого залежить інтенсивність кольору. На нього впливає також наявність у продукті молочного жиру. Смак шоколаду залежить від співвідношення какаовмісних компонентів і цукру.

У списку інгредієнтів натурального шоколаду какао-масло зазвичай стоїть на першому місці. Якщо ж виготовлювач вказав, що його шоколад зроблений на основі гідрогенізованого жиру або рослинних масел, то ви маєте справу не з шоколадом, а з «солодкою плиткою». Солодка плитка не має права називатися шоколадом і коштує вона набагато дешевше за натуральний шоколад.

При покупці звертайте увагу на дату випуску і термін придатності, на те, поряд із чим викладений шоколад на прилавку. Адже він легко вбирає сторонні запахи і втрачає свій приємний аромат, а також вельми чутливий до коливань температури і вологості навколишнього повітря.

Якщо шоколад без додавань, то його термін зберігання півроку, з додаванням сухих молочних продуктів або з начинкою - три місяці. Температура зберігання повинна бути в межах плюс 18 градусів - мінус 3 градуси. При температурі вище за 24 градуси в глазурі шоколадних цукерок плавиться какао-масло.