Росспоживнагляд під час лабораторного контролю виявив недоліки у зразках сиру двох українських заводів, які раніше одержали дозвіл відновити постачання своєї продукції на російський ринок, аналіз зразків з двох інших підприємств поки що не завершено.

Про це сьогодні повідомив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, передає РІА "Новости".

"У нас є зразки з чотирьох заводів, які ми перевірили на місці, близько 30 партій. Зараз практично завершено роботу щодо зразків двох заводів - "Гадячсир" і "Прометей" філіалу "Менський". Ті дані, які є, залишають питання за якісними показниками. Наприкінці дня випишуть їм ці результати, і ми ухвалимо остаточне рішення. Решта два заводи - в роботі. Ми не схильні затягувати (перевірки і ухвалення підсумкового рішення)", - сказав Г.Онищенко.

Відео дня

Вчора міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що вони розраховують відновити постачання сирів на ринок РФ найближчими днями. За його словами, продукція чотирьох заводів, підготовлена для експорту, пройшла внутрішній лабораторний контроль в Україні. Жодних порушень, зокрема щодо російських технологічних стандартів, виявлено не було. Міністр сказав, що в даний час українська продукція проходить стрічний контроль російськими фахівцями.

Довідка УНІАН. 8 лютого 2012 року Росспоживнагляд заборонив ввезення сирів трьох українських підприємств – ПП КФ «Прометей» (Чернігівська обл.), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська обл.), ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.), заявивши, що в українських сирах виявлено велику кількість пальмової олії.

У Держветфітослужбі України ці претензії назвали безпідставними.

Пізніше російська сторона заборонила ще 4 українським підприємствам поставляти сири на територію Росії. До цього списку потрапили Баштанський і Лозовський сирзаводы, «Бель Шостка Україна» і Хмельницька маслосирбаза.

3 квітня, за результатами переговорів міністра економічного розвитку і торгівлі України Петра Порошенка з головою Росспоживнагляду Г.Онищенком було заявлено, що обмеження на імпорт твердих і напівтвердих сирів українського виробництва з боку РФ буде знято після відпрацювання тих зауважень, які висловила російська сторона від час перевірки ТОВ «Гадячсир».

10 квітня фахівці Росспоживнагляду прибули до України для перевірки, зокрема, Пирятинського сирзаводу і ПП КФ «Прометей».

17 квітня на брифінгу в Москві міністр економічного розвитку і торгівлі України П.Порошенко повідомив, що три з семи українських заводів відновлюють поставки сира до Росії.

За його словами, йдеться про ПП КФ «Прометей» (Чернігівська обл.), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська обл.) і ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.), які пройшли перевірку Росспоживнагляду.

11 травня Росспоживнагляд заявив, що готовий дозволити четвертому підприємству - «Дубномолоко» - відновити поставки сирів до Росії.