Чому коронавірус іноді перебігає безсимптомно / фото REUTERS

Данські науковці зуміли пояснити, чому ж у деяких людей COVID-19 перебігає безсимптомно.

Річ у тім, що збудник коронавірусу може приховувати генетичний матеріал від імунної системи. Внаслідок цього, як стверджують дослідники, імунна система його просто не помічає та не реагує на нього. Це явище характерне для інфікованих на ранніх стадіях хвороби та тих, які переносять COVID-19 абсолютно безсимптомно.

Читайте такожП'ять ознак того, що ви можливо перехворіли коронавірусом

Відео дня

Робота науковців з Орхуського університету опублікована на офіційному сайті установи, пише 24 канал.

Так, у легенях людини є імунні клітини під назвою альвеолярні макрофаги. Вони забезпечують нормальну роботу органу та захищають його від патогенів. 

Альвеолярні макрофаги на стільки важливі, що їх відносять до захисту "першого рівня" проти вірусів. Коли макрофаги помічають інфекцію, то запускають виробництво інтерферонів для атаки. Зазвичай при гострих респіраторних інфекціях, таких як грип, ці клітини продукують велику кількість інтерферонів.

Науковці прийшли до несподіваного висновку після спостереження за поведінкою альвеолярних макрофагів у відповідь на коронавірус.

Під час експериментів науковці виявили, що коронавірусна інфекція може пригнічувати виробництво інтерферонів. Передбачалося, що макрофаги продукуватимуть їх у великій кількості, але очікування не підтвердилася.

"Ймовірно, COVID-19 приховує свій генетичний матеріал від розпізнавання цими імунними клітинами. Тим самим, продукування інтерферону не починається", – припускають дослідники.

Саме тому хвороба не проявляється симптоматично, а інфекція непомітно поширюється серед людей. Разом з тим, науковці наголошують на тому, що всі причини нетипової реакції організму поки що незрозумілі.

Тож у нових етапах досліджень науковці намагатимуться з'ясувати, чому імунна система не завжди розпізнає коронавірусну інфекцію COVID-19.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу