Корисні властивості м'яти / pixabay.com

Існує легенда, згідно з якою Мента була коханою Аїда - повелителя Царства мертвих. Дружина Аїда зненавиділа німфу за це і вирішила отруїти її. Вона дала покровительці струмків і джерел чарівний напій. Коли Мента випила його, тут же зникла, а на місці її тіла виріс кущ м'яти.

М'яту додають в страви, прикрашають нею десерти і готують напої, наприклад, чаї або охолоджуючий мохіто. Сьогодні ми детально розповімо про корисні властивості соковитої рослини.

М'ята перцева - корисні властивості, де використовують

Застосування м'яти в медицині / pixabay.com

Рослина містить ментол, який дратує холодові рецептори, нервові і кровоносні судини. Вони, в свою чергу, розширюються, тому людина не так сильно відчуває біль.

Відео дня

Читайте такожЕкзотичний фрукт: користь і шкода авокадо, поради, як вибрати стиглийСтабілізувати артеріальний тиск можна за допомогою відвару з м'яти. Крім того, це зілля покращує перистальтику кишечника і нормалізує процеси травлення.

Дуже популярні трав'яні збори, в складі яких міститься м'ята. Такі ліки допомагають при гепатиті, холециститі і жовчнокам'яній хворобі. Більш того, в складі м'яти є ефірна олія, яка пригнічує дію золотистого стафілокока. 

М'ята - протипоказання для застосування

Використання м'яти не так безпечно, як здається. Вона, як і будь-який лікарський препарат, має свої побічні ефекти і наслідки:

  • алергія;
  • зниження лібідо у чоловіків;
  • варикоз;
  • порушення концентрації уваги.

М'ята протипоказаниа людям зі зниженим артеріальним тиском. М'ята знижує його ще більше, а це загрожує безліччю проблем зі здоров'ям.

Що лікує м'ята - народні рецепти

Які захворювання можна вилікувати м'ятним відваром / pixabay.com

Відвар з перцевої м'яти знімає будь-який біль. Наприклад, можна прополоскати їм горло під час застуди. Знеболюючий ефект виникає, завдяки охолоджуючим властивостям ментолу і контролю за кровообігом.

Використання перцевої м'яти для шлунка допоможе уникнути процесів бродіння, зменшити метеоризм. Добре допомагає при нудоті, печії, болю в області шлунково-кишкового тракту.

Жінки кажуть, що м'ята допомагає від циститу. Якщо взяти 2 ложки перцевої м'яти, залити 0.5 л окропу, настояти 10-15 хвилин і приймати по 1 ст.л. 4-5 разів на день, то неприємні симптоми зникнуть. Цей же рецепт допомагає при хворобливих менструаціях.

Гострі респіраторні інфекції можна лікувати відварами з м'яти, якщо у вас немає на неї алергії. Для цього потрібно взяти 2 ложки сухого листя, залити 300 мл окропу, настоювати 1.5 години. Приймати по 1 ст.л 4-5 разів на день.

Вас також може зацікавити: