Крім ковбаси і шинки, вирішальне значення мають також інші оброблені продукти \ Фото УНІАН

Їжа, що вживається кожен день, є одним з тригерів раку. Мова, перш за все, йде про певні продукти. Фахівці називають канцерогенними ковбасу, хрусткі хлібці, печиво, рис та інші, присутні в регулярному меню дуже багатьох людей.

Читайте такожНазвано низку "небезпечних" продуктів

Німецькими фахівцями були названі канцерогенні продукти, які багато хто з нас їсть кожен день.

Відео дня

«З'їсти іноді бутерброд з ковбасою - це нормально, але якщо вона вживається день у день, ваша схильність до ракового захворювання значно посилюється. Слід знати, які продукти потрібно їсти тільки в помірних кількостях », - наводиться їхня думка на порталі NetDoktor, передає medikforum.

Промислово оброблене м'ясо. Крім ковбаси і шинки, вирішальне значення мають також інші оброблені, тобто солоні, в'ялені, копчені або ферментовані м'ясні продукти. Вони повинні з'являтися на тарілці не кожен день, а тільки час від часу, підкреслюють медики. Постійне споживання такої їжі асоціюється з підвищеним ризиком раку кишечника.

Картопля фрі, печиво, хрусткі хлібці, кава. Містять потенційно канцерогенний акриламід - хімічна речовина, утворена при запіканні, смаженні вуглеводів. Як канцероген акриламід проявив себе в експериментах на тваринах, яким у високих дозах також завдавав шкоди їхній нервовій системі.

Морепродукти. Вони часто забруднені токсинами навколишнього середовища. Особливо небезпечними є поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), що володіють здатністю провокувати запалення, що веде до захворювання на рак. ПАВ накопичуються в воді, де вони поглинаються морськими тваринами і зберігаються в їхньому організмі.

Рис. Цілі народи їдять його кожен день. Тим часом рис може містити миш'як - це напівметал високотоксичний в великих кількостях, а канцерогенні властивості проявляє навіть в невеликих дозах. Миш'як утримується в грунті і воді. Рис поглинає його через коріння і концентрує, особливо в зернах. Велика частина миш'яку знаходиться в зовнішніх шарах зерна.

Горіхи і спеції. Вони можуть містити цвіль, чиї спори потрапляють на продукти по повітрю і розмножуються при неправильному зберіганні. Отрута цвілі (афлатоксин) класифікується як канцерогенна, крім іншого, може ушкоджувати печінку, нирки.

Риба. Багата білком і важливими жирними кислотами, але часто також містить ртуть. Важкий метал потрапляє з об'єктів промисловості в природні водойми і накопичується там разом з харчовою пірамідою, при цьому хижі риби (наприклад, тунець), що знаходяться на її вершині, виявляються особливо забрудненими. Ртуть особливо шкідлива для центральної нервової системи і нирок. Її здатність викликати рак підтверджується дослідженнями на тваринах.