У кожного п'ятого пацієнта COVID-19 проходить без симптомів / REUTERS

У кожного п'ятого зараженого коронавірусом так і не з'являються жодні симптоми. Таких висновків дійшло нове дослідження. Ця цифри значно менша, ніж говорили попередні оцінки кількості людей, які переживають COVID-19 без очевидних ознак.

Читайте такожУ США від коронавірусу померли понад 200 тисяч осібПро це пише Newsweek, додаючи, що експерти все ж застерігають: це зовсім не означає, що можна не дотримуватися заходів профілактики, покликаних стримати поширення коронавірусу. Впродовж пандемії уявлення про те, скільки людей переживають COVID-19 без симптомів, змінювалося з накопиченням додаткових даних. Наприклад, на початку місяця головний інфекціоніст США доктор Ентоні Фаучі сказав, що таких пацієнтів може бути 40-45%. Хоча ще в липні він допускав, що їх 20-40%.

Знання про те, у скількох людей COVID-19 проходить без симптомів, важливе для ефективного стримування поширення хвороби. Автори нової наукової роботи, опублікованої в медичному журналі PLOS Medicine, провели систематичний аналіз 94 попередніх досліджень коронавірусу, учасники яких були заражені і за розвитком симптомів яких ретельно стежили впродовж певного часу.

Відео дня

Пацієнтів вважали безсимптомними, якщо у них так і не з'являлося очевидних ознак хвороби. Тих, у кого вони все ж з часом з'являлися, визначали як "передсимтомних". Підрахунки показали, що 20% учасників підхопили коронавірус, але лишилися без симптомів. І семи дослідженнях критерії були дещо іншими. Вони показали, що 31% пацієнтів переживає COVID-19 без ознак хвороби.

Читайте такожThe Guardian: Способу повернутися у світ до появи COVID-19 не існуєАвтори також виявили, що люди без симптомів рідше передавали коронавірус іншим людям у порівнянні з тими, в кого COVID-19 проходив у більш важких формах. Визнаючи обмеження свого дослідження, автори наголошують, що більшість наукових праць, які вони оцінили, не були призначені для визначення частки безсимптомного зараження. Команда також не враховувала випадки, коли тести на коронавірус показували фальшивий негативний результат. Тож кількість безсимптомних пацієнтів може бути й більшою.

Співавтор дослідження епідеміолог з Університету Берна в Швейцарії Нікола Лоу сказала Newsweek, що справді безсимптомні пацієнти в меншості. І вони "швидше за все відповідальні за відносно невелику частку всіх випадків передачі SARS-CoV-2". Вона додала, що профілактичні заходи, такі як обов'язкове використання маски, дотримання соціального дистанціювання й масове тестування, все одно потрібні. Тому що "у більшості людей розвиваються симптоми. І багато випадків передачі хвороби відбувається на передсимптомному етапі".

Читайте такожNew York Times: Перевірка температури не допомагає боротися з COVID-19Експерти, які не брали участі в новому дослідженні, скептично поставилися до його висновків. Дені Оран з Scripps Research Translational Institute, який був співавтором дослідження про безсимптомне поширення коронавірусу, сказав Newsweek, що автори нової роботи не врахували важливі нові дані. На його думку, команда могла зробити помилкові висновки, надаючи надто великої ваги дослідженням, проведеним в Китаї. Адже там спостереження за симптомами могло бути інтенсивнішим, ніж в інших країнах.

Ситуація з коронавірусом в Україні та світі

  • Станом на 10:00 23 вересня у світі зафіксовано понад 31,6 мільйона випадків інфікування коронавірусом. При цьому понад 21,7 мільйона людей вдалося одужати від COVID-19, а понад 970 тисяч людей померли.
  • За добу коронавірус підтвердили у 3 497 жителів України. Станом на 23 вересня загальна кількість інфікованих у країні зросла до 184 734. З початку пандемії в Україні одужати від коронавірусу вдалося всього 81 670 людям, при цьому 3 705 пацієнтів померли від ускладнень, викликаних хворобою.