У Молдові знайшли порушення в організації процесу вакцинації / фото УНІАН, Микола Тис

Рахункова палата Молдови провела аудит і виявила ряд порушень в управлінні процесом вакцинації від COVID-19. Так, 7 тисяч осіб отримали прострочену вакцину. 

Про це пише NewsMaker.

В ході аудиту з'ясувалося, що у 11 тисяч вакцин закінчився термін придатності, тому їх не використовували. 

Відео дня

Крім того, 2579 осіб вакцинувалися позачергово плану вакцинації, який передбачав пріоритетну вакцинацію медичних працівників і людей з груп ризику. 

Читайте такожЕксперти назвали п'ять симптомів "Омікрону"Аудитори з'ясували, що 7 тисяч осіб зробили щеплення вакциною з вичерпаним терміном придатності.  

"Це наводить на підозру про їх [дійсне] використання", - йдеться в повідомленні.

Відомо, що у деяких вакцин в одному флаконі міститься 5-12 доз. Спочатку влада вимагала набрати необхідну кількість охочих, а потім вже розкривати флакон. Пізніше медикам дозволили розкривати його і для одного уколу.

"Таким чином, дозволені втрати становили до 80%-90%.  Відсутність обліку і підрахунку втрат вакцин створює невизначеність при підрахунку реального числа використаних і невикористаних доз", - йдеться у звіті. 

Також Рахункова палата зазначає, що у них "є підозри в правдивості" 71,2 тисячі сертифікатів про вакцинацію.

Раніше повідомлялося, що в Україні утилізують понад 400 тисяч доз вакцини AstraZeneca, термін придатності якої закінчився в кінці жовтня. 

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини