Чи отримає Африка вакцину від коронавірусу / фото REUTERS

Світ ризикує допустити "моральну катастрофу", якщо вакцинація від коронавірусу в країнах Африки буде відкладена, в той час як благополучні регіони планети будуть вакцинувати все своє населення.

Читайте такожУ світі вже зробили понад 5,6 мільйона щеплень від коронавірусу (карта)

Як повідомляє REUTERS, таку заяву зробив глава Африканських центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC) Джон Нкенгасонг (John Nkengasong).

Відео дня

Зараз в CDC сподіваються, що масові кампанії вакцинації почнуться на континенті в квітні.

При цьому, в Африку прийшла друга хвиля пандемії і коронавірусна статистика стрімко погіршується.

"Тягнути нема куди, ці вакцини потрібні нам прямо зараз", - заявив Нкенгасонг.

За його словами, найбільшими проблемами вакцинації в Африці стали недоступність вакцини і фінансування. При цьому багаті країни закупили собі вакцин з надлишком.

«Ми не маємо зіткнутися з моральною кризою, при якій ці речі будуть лежати на складах в розвиненому світі, поки ми в Африці щосили намагаємося їх дістати», - зазначив глава CDC.

Африканські країни отримають певні партії вакцин за програмою COVAX. На цю мить Африканський Союз веде переговори про додаткове постачання препаратів з ЄС, Канадою і фармкомпаніями.

Нерівність у розподілі вакцини

  • Раніше альянс міжнародних організацій people's Vaccine попередив, що багаті країни передбачили закупівлю вакцини від COVID-19 у надмірній кількості, в той час, як бідні будуть страждати від її тотальної нестачі.
  • 67 бідних країн ризикують сильно відстати в темпах вакцинації.
  • За наявними даними, бідні країни в 2021 році будуть здатні вакцинувати від коронавірусу лише одного з 10 своїх жителів, якщо фарміндустрія не вживе термінових заходів з нарощування обсягів виробництва вакцини.
  • Водночас найбагатші країни вже придбали достатньо доз, щоб забезпечити вакцинацію свого населення тричі. Особливо тут досягла успіху Канада, яка купила в п'ять разів більше доз вакцини, ніж необхідно населенню на нинішньому етапі.
  • Багаті країни, які представляють лише 14% населення планети придбали 53% всіх доз найбільш перспективних вакцин.  
  • При цьому в п'яти з 67 бідних країн, про які попереджають в Альянсі, вже зафіксовано близько 1,5 млн випадків коронавірусної інфекції. Це Кенія, М'янма, Нігерія, Пакистан і Україна.