Для успішної реалізації ініціативи необхідні великі інвестиції / фото REUTERS

До кінця наступного року в рамках програми міжнародного співробітництва, створеної під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), планується виготовити як мінімум 2 млрд доз вакцини від коронавірусу і надати 245 млн курсів лікування.

Читайте такожНовий антирекорд: в Україні коронавірус підтвердили майже у 4 тисяч людей

Про це йдеться в опублікованому 25 вересня докладному стратегічному плані розвитку програми ACT Accelerator, спрямованої на прискорення досліджень, які націлені на вдосконалення тестів з виявлення коронавірусу, лікування інфекції і розробку противірусних вакцин, повідомляє Центр новин ООН.

Відео дня

Як зазначив під час брифінгу генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус, кількість країн, що приєдналися до глобальної програми створення ефективної вакцини від коронавірусу, зростає з кожним днем. На сьогодні до ініціативи COVAX офіційно приєдналися 67 країн з високим і 92 країни з низьким рівнем доходів. Очікується, що найближчим часом угоду підпишуть ще 34 держави.

У своєму виступі генеральний директор ВООЗ запропонував міжнародній спільноті зосередити увагу на чотирьох основних пріоритетах.

«По-перше, не можна допустити подальшої ескалації кризи, - сказав Гебрейесус. - По-друге, нам слід зосередити свої зусилля на захисті найвразливіших верств населення. По-третє, потрібно створювати умови, які дозволили б місцевим громадам ефективно захищати від вірусу себе самих. Нарешті, по-четверте, необхідно постійно відстежувати нові вогнища захворювання, ізолювати і лікувати інфікованих».

Вигода, отримана в результаті відновлення міжнародного туризму і торгівлі, швидко окупить вкладені інвестиції.

Глава ВООЗ підкреслив, що для успішної реалізації ініціативи ACT Accelerator необхідні великі інвестиції. Поточний дефіцит фінансування цієї програми становить 35 млрд доларів.

«На перший погляд, 35 мільярдів доларів - це величезні гроші. Однак, це менше одного відсотка від суми, яку уряди країн G20 вже зобов'язалися виділити в рамках пакетів внутрішніх економічних стимулів. Або, іншими словами, це приблизно стільки ж, скільки жителі Землі витрачають кожні два тижні на купівлю сигарет», - сказав він.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я підкреслив, що ВООЗ не закликає до благодійності - мова йде про виживання світової економіки.

«Вигода, отримана в результаті відновлення міжнародного туризму і торгівлі, швидко окупить вкладені інвестиції», - сказав він.

Повторного введення загальнонаціонального карантинного режиму можна уникнути.

У багатьох регіонах світу з настанням осені спостерігається зростання захворюваності коронавірусною інфекцією. Коментуючи ситуацію, у ВООЗ зазначили, що повторного введення загальнонаціонального режиму самоізоляції, який призводить до повного паралічу економіки, можна уникнути.

За словами головного технічного спеціаліста ВООЗ Марії Ван Керкхов, можна ефективно відстежувати нові випадки, виявляти місця їх масового поширення і діяти точково, усуваючи загрозу там, де вона з'являється.

«Ми зараз перебуваємо в абсолютно іншій ситуації, ніж кілька місяців тому, - підкреслила вона. - У нас є інструменти, за допомогою яких можна зупинити поширення хвороби і врятувати життя. Показники госпіталізації відрізняються від того, що ми спостерігали в березні, квітні і травні».

За її словами, навесні багато країн пішли на крайні заходи, тому що було потрібно виграти час і послабити навантаження на систему охорони здоров'я. При цьому представниця ВООЗ закликала уважно відстежувати статистику і діяти залежно від ситуації.

Коронавірус у світі: що відомо станом на 26 вересня

  • Понад 32,5 мільйона людей у світі інфікувалися COVID-19. При цьому понад 22, 5  млн хворим вдалось одужати. Кількість померлих у світі наближається до позначки у мільйон – зараз їх понад 988 тисяч.
  • Україна у регіональному переліку займає 25-те місце: між Ізраїлем та Канадою. Минулої доби у країні виявили 3 тис. 833 випадки коронавірусу, 76 хворих померли і 1 тис. 740 одужали. Всього з початку пандемії в Україні виявлено 195 тис. 504 інфікованих коронавірусом, померли 3 тис. 903, одужали - 86 тис. 873 осіб. Кількість активних хворих станом на ранок 26 вересня - 104 тис. 728 особа.
  • Китай схвалив клінічні випробування на людях вакцини проти коронавірусу, яка була вироблена з використанням клітин комах.
  • Країни Євросоюзу, Велика Британія, а також країни-партнери ЄС погодили план вакцинації від COVID-19. Згідно з ним, на першому етапі щеплення повинні отримати 40% їхнього населення. І такі наміри відрізняються від планів, які склали в ВООЗ.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила до переліку допущених до клінічних випробувань розроблювану в Казахстані вакцину від коронавірусу COVID-19. Всього списку 33 вакцини з 19 країн світу.
  • Потенційної вакцини проти коронавірусу вистачить на 5-10 років, пише Reuters.