Варто контролювати свій артеріальний тиск / фото ua.depositphotos.com

Погода в Україні дивує останніми днями різкими перепадами температур. Від цього страждають метеозалежні люди. Тож в ефірі "Сніданку з 1+1" лікар-терапевт Мар’яна Селюк пояснила, як нормалізувати тиск та від яких народних методів лікування проблем з тиском слід відмовитись негайно.

Насамперед лікар радить простежити тенденцію, чи дійсно у вас стрибки тиску через погоду. Вона наголосила, що один з міфів, в який вірять українці, - це підвищення артеріального тиску у людини з віком.  "До 65 років норма - 130 на 80", - озвучила нормальний тиск Селюк.

Також терапевт наголосила, що тиск потрібно знижувати навіть тоді, коли ви його не відчуваєте. Адже так ви потрапляєте до групи ризику серцево-судинних захворювань. Лікар наголосила, що артеріальна гіпертензія лікується, але не виліковується, тобто постійно потрібно приймати ліки.

Крім того, Селюк наголосила, що аспірин приймають гіпертоніки для запобігання утворенню тромбів й лише після того, як стабілізували тиск. Але цей препарат слід приймати лише за призначенням лікаря. 

Вона розповіла, що за низького тиску кава й коньяк піднімають його. Дозу алкоголю не варто робити більшою за 1 чайну ложку. А за високого тиску після такого "лікування" коньяком і кавою він стрибне ще вище з часом, тож так робити не варто.

Проблеми з тиском і способи боротьби з ним

Артеріальний тиск залежить від нашого способу життя. Досить його змінити в здоровий бік, і тиск прийде в норму: або гіпертонія відступить зовсім, або ж потреба в ліках зменшиться. УНІАН розповідав, як це зробити. 

Гіпотонія, або знижений тиск - дуже неприємний симптом, хоч і не такий небезпечний для життя, як гіпертонія. Критичним для життя вважається значення нижче, ніж 90 на 60 мм рт.ст. - в такому випадку варто викликати "швидку". 

Якщо ж тиск впав незначно, то можна спробувати підняти його до норми за допомогою підручних засобів. 

Вас також можуть зацікавити новини: