Знімальна група виконувала редакційне завдання / фото: wikipedia.org

На Тернопільщині поліція розслідує факт перешкоджання професійній діяльності журналістів телевізійного каналу «1+1».

Як повідомили УНІАН в секторі комунікацій головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, 25 листопада о 13.21 на лінію «102» надійшло повідомлення від оператора одного із центральних телеканалів про те, що між знімальною групою та працівниками Борщівської райдержадміністрації виник конфлікт. За даними заявника, двоє осіб виривали мікрофон з рук журналіста, ймовірно пошкодили камеру та позбавили волі журналіста, зачинивши його в службовому кабінеті.

«На місце події за шість хвилин прибув найближчий наряд групи реагування патрульної поліції. На той момент конфлікт був вичерпаний. У ході перевірки стало відомо, що суперечка виникла між журналістами телекомпанії 1+1 й «героями» сюжету – працівницею РДА та її сином. Знімальна група виконувала редакційне завдання і готувала матеріал до ефіру про неоплату послуг відеозйомки весілля», – розповів начальник Борщівського відділення поліції Андрій Свинарчук.

За словами журналістів, вони зайшли до кабінету начальника одного з відділів райдержадміністрації. Після запитання про неоплату послуг, син держслужбовця виштовхав за межі кабінету оператора, а журналіста закрив всередині та не випускав. Саме цього молодого чоловіка місцевий відеоператор звинувачував в соцмережах у тому, що він не розрахувався за замовлену ним зйомку власного весілля.

У ході перевірки з'ясувалося, що тілесних ушкоджень ні журналіст, ні оператор не отримали, майно також було ціле. За словами представників телеканалу, єдине, що пошкодили учасники суперечки – відеофайл запису самого конфлікту.

За даними поліції, у свою чергу держслужбовець стверджує, що знімальна група, яка нібито увірвалася в кабінет, не представилася, а одразу почала ставити питання про неоплату послуг оператору. Чиновниця заявила правоохоронцям, що забороняла себе знімати і показала журналісту квитанцію на суму 2,8 тис. грн, перерахованих за виконану роботу.

Всі причини та наслідки конфлікту правоохоронці з'ясовують. Даний факт внесений в ЄРДР відповідно до ст. 171 ч. 3 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчинені службовою особою).

Попередньо наприкінці минулого тижня в соцмережах новинні групи Тернополя поширили допис місцевого оператора Романа Колесника, який розмістив інформацію із застереженням для інших колег про те, що з ним на розрахувалися за відзняте весілля. Мовляв, наречений через кілька днів після одруження заявив, що розлюбив свою обраницю, тож відео йому вже не потрібно і платити за нього він не буде.

При цьому оператор розмісив фотографії осіб, які не розрахувалися з ним за зйомку події.