На Луганщині триває ліквідація масштабної пожежі / фото lg.dsns.gov.ua

Масштабні пожежі на Луганщині виникли по всій лінії розмежування.

Читайте такожМасштабна пожежа на Харківщині "дивним чином" розпочалася одразу в трьох районах - голова ОДА

Про це в ефірі "Україна 24" розповів голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Відео дня

"Зараз відкрито чотири кримінальні провадження, результати будуть трохи пізніше. Але можу зазначити, що у нас теж не в одному і не у двох місцях виникли пожежі, а по всій лінії розмежування і ще в кількох місцях. Тобто у нас орієнтовно одночасно близько 30 пожеж на день у різних місцях. Вся лінія розмежування палала", — сказав він.

Гайдай розповів, що військовим, які постраждали унаслідок пожежі, виплатять допомогу.

"Міністр оборони гарантував, що сім'ї загиблого бійця і двом пораненим дадуть матеріальну допомогу. Крім того, напередодні постраждав один працівник ДСНС після того, як вибухнув невстановлений предмет (але специфіка Луганської області — у нас дуже багато замінованих ділянок). Уламок пройшов, не зачепивши артерію, але було поранення в шию. Він також отримає допомогу, але вже по лінії ДСНС", — сказав Гайдай.

Голова ОДА зазначив, що через бойовиків неможливо гасити пожежі з літаків.

"Для того, щоб застосувати авіацію, потрібно отримати дозвіл від Тристоронньої контактної групи, тому що гарантій безпеки ніхто літакам не дає. Літаки, щоб гасити пожежу, повинні залітати на пару десятків кілометрів на непідконтрольну територію для того, щоб продуктивно використовувати воду, яку вони несуть. За час, якого у нас немає, потрібно миттєво реагувати, оскільки вітер змінюється. До того ж пожежники не можуть безпосередньо проїхати через заміновані ділянки, доводиться годинами їх об'їжджати", — розповів він.

Масштабна пожежа на Луганщині

  • 2 вересня внаслідок надзвичайної пожежної небезпеки на території Луганської області було зафіксовано 24 загоряння сухої трави на площі близько 1 тис. 200 гектарів.
  • У штабі операції Об’єднаних сил заявили, що причиною масштабних пожеж на Луганщині міг бути навмисний підпал з боку противника.