Активи арештовані, рахунки заблоковані: група "Юнігран" заявляє про умисну дискредитацію і безпідставнені блокування діяльності. Безуспішні спроби спаплюжити репутацію бізнесу триває не один рік, але цього разу медіакілери, скориставшись загальною емоційною напруженістю, ще з більшим розмахом (залучено 84 інтернет-ресурси) розпочали замовну інформаційну атаку.

Імовірно, йдеться не про поодинокі нападки, а про ретельно сплановану і добре профінансовану агресивну кампанію, зважаючи на масштаби атаки і сумарний кошторис розміщення публікацій на відповідних інтернет-ресурсах.

Група підприємств "Юнігран", яка забезпечує сировиною і матеріалами будівельну галузь Київщині і Житомирщини, включно з відбудовою зруйнованої війною інфраструктури, може зупинити роботу. Приводом для блокування розрахункових рахунків стала чергова хвиля публікацій, де компанії та її власнику закидають незаконний видобуток, співпрацю з рф та спільний бізнес із сепаратистами "Л/ДНР" - без жодних реальних підстав і доказів.

Відео дня

Нападки на "Юнігран" - не нові. Якщо уважно передивитись матеріали про компанію, виконані у негативному ключі, можна помітити, що весь так званий "фактаж" роками кочує зі статті у статтю, а першоджерелом є анонімний блог багаторічної давнини

А найцікавіше, що всі ці закиди "Юнігран" вже неодноразово спростовував у правовій площині, про що свідчать відповідні судові рішення на користь компанії.

Але цього разу опоненти "Юніграну" можуть домогтися мети, спекулюючи на темі війни і скориставшись прогалинами у новому законі про націоналізацію російських активів. 

Чим саме "Юнігран" так приваблює імовірних рейдерів? Група об‘єднує низку гірничих і виробничих підприємств Київської і Житомирської областей та володіє кар‘єрами з видобутку піску, щебню і граніту. ТОВ "Юнігран" є найбільшим платником податків серед підприємств Житомирщини, тобто фактично бюджетоутворюючим підприємством.

У власності ТОВ "Юнігран" станом на кінець 2021 року було 24 обʼєкти нерухомості, 9 земельних ділянок у Київській, Житомирській та Харківській областях та автопарк, що налічує 120 транспортних засобів. За чверть століття сумлінної роботи на ринку "Юнігран" виріс із невеликого регіонального виробника до групи підприємств, сумарна вартість активів якої сягає понад 1,5 млрд грн.

Як національний виробник, компанія є активним учасником державних програм реконструкції і будівництва об’єктів інфраструктури. Йдеться про такі об‘єкти національного значення, як укриття ЧАЕС СП Novarka, термінал D аеропорту Бориспіль, великі автомагістралі (Варшавська, Бориспільська, Житомирська траси), а також низка житлових і торгово-розважальних комплексів столиці.

Виникає закономірне питання: кому вигідно вивести з гри потужного виробника під час повномасштабної війни, що охопила країну? 

Наразі журналістське розслідування триває. Однак на тлі подій у країні існує імовірність, що йдеться не просто про недоброчесну конкуренцію, а про сплановану диверсію та "російський слід" замовників дискредитаційної кампанії. Адже війну ведуть армії, а виграють - економіки. І знищення успішного національного бізнесу передусім вигідне саме державі-агресору. 

Відтак у Юніграні впевнені, що компетентні правоохоронні органи, як і раніше, ретельно розберуться у справі і скасують винесені на емоційному фоні поспішні рішення. Адже саме зараз таке утискання і шельмування підприємства дуже влучно сприяє ворожим планам щодо знекровлення економіки України.