Зловмисники хотіли розповсюдити антиукраїнську пропаганду / фото: СБУ

В Одесі СБУ запобігла провокації, яку проросійські сили планували здійснити на Куликовому полі 2 травня.

Як повідомили УНІАН у прес-службі обласного управління СБ України в Одеській області, спецслужба припинила спробу представників проросійського руху «Куликове поле» організувати 2 травня низку провокаційних акцій у річницю подій 2014 року, коли в місті під час масових заворушень загинули 48 осіб.

Встановлено, що зловмисники планували поширити в Одесі друковану агітаційну продукцію сепаратистського характеру. В «агітках» містилися заклики до створення так званої «республіки Новоросія» і силового захоплення державної влади.

Відео дня

За задумом організаторів провокацій, ці дії мали стати інформаційним приводом для того, щоб пропагандисти РФ дискредитували Україну на міжнародному рівні.

В Одесі проросійські сили готували провокацію на Куликовому полі 2 травня (фото)

Як уточнили в управлінні, під час обшуків, що завершилися сьогодні, які проводили у представників проросійського руху, правоохоронці виявили велику кількість друкованої продукції, що містить відверту антиукраїнську пропаганду.

Зокрема, вилучено листівки з поділом України на фейкові «республіку Новоросія» і «бандерівську Україну», наклейки з написами «Одеса - російське місто» і «Одеса - Новоросія», символіку з пропагандою тоталітарного режиму, друковані видання, так звану газету «Новороссия» та іншу заборонену законодавством продукцію.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і незалежність України), ч. 1 ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину) і ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України. Проводяться слідчі дії. За їх результатами прийматимуться відповідні процесуальні рішення.

В Одесі проросійські сили готували провокацію на Куликовому полі 2 травня (фото)

Як повідомляв УНІАН, 2 травня 2014 року в Одесі внаслідок масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинуло 48 людей, постраждали понад 200. Почалися сутички в центрі міста (на Грецькій площі), де було застрелено кількох людей, зокрема, представників «Правого сектора».

Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому також загинули люди.