Фото УНІАН

Розроблений Національним банком України законопроект про платіжні послуги, що регулює діяльність українського ринку платежів і переказу коштів, крім іншого, передбачає суттєве спрощення ліцензування небанківських фінансових організацій, які перейдуть під контроль НБУ з 1 липня поточного року згідно із законом про «спліт».

Як повідомив у ході круглого столу заступник директора департаменту ліцензування Нацбанку Сергій Савчук, на сьогодні фінансові компанії отримують окремі ліцензії на кожну послугу.

"Не буде ніякого переліцензування на ринку, тобто не буде процедури обов'язкового отримання нової ліцензії. У новому законі буде змінено підхід: якщо зараз у нас ліцензуються фінпослуги, то в новому законі буде ліцензуватися діяльність, приміром діяльність фінкомпанії. Тобто, якщо коло послуг не буде змінюватися, то буде автоматичний перевипуск ліцензій», - сказав Савчук.

Відео дня

Він зазначив, що відповідно до законопроекту про платіжні послуги мікрокредитні організації зможуть паралельно надавати послуги з переказу коштів на підставі своєї основної ліцензії на кредитування.

«Ми закладаємо в закон про платіжні послуги можливість, що мікрокредитні організації зможуть паралельно надавати послуги з переказу коштів на підставі своєї основної ліцензії на кредитування. Тобто не буде необхідності отримувати додаткову ліцензію, і ми сподіваємося, що цим зніметься багато дублюючих вимог, які на сьогодні мають місце», - підкреслив заступник директора департаменту ліцензування НБУ.

Читайте такожКількість скарг українців до Нацкомфінпослуг у 2019 році на дії страхових компаній скоротилася на 20%

За підсумками заходу відбулося підписання Кодексу професійної етики щодо врегулювання простроченої заборгованості членами Всеукраїнської асоціації фінансових компаній.

За даними Всеукраїнської асоціації фінансових компаній, таким чином, добропорядні гравці мікрофінансового ринку беруть на себе додаткову відповідальність перед клієнтами, не чекаючи законодавчого унормування вимог діяльності.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2019 року НБУ повідомив про початок масштабної роботи з фундаментального оновлення системи законодавчого регулювання українського ринку платежів і переказу коштів.

За інформацією регулятора, чинний закон "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" створений ще у 2001 році, морально застарів і потребує оновлення.

Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.