В планах НБУ - створення реєстру страхових посередників \ ilyafinance.ru

Національний банк України (НБУ) в рамках підготовки змін для страхового ринку пропонує закріпити у новому проекті закону "Про страхування" скасування ліцензування окремих класів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Читайте такожСтраховий ринок України почне роботу за новими законами 1 січня 2021 року

Про це заявив Директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз, передає forinsurer. На думку НБУ, обов'язкових видів не має бути кілька десятків, як зараз. Обов'язковими залишаться тільки ті, які несуть соціальне навантаження, як, наприклад, ОСАЦВ.

Відео дня

Крім того, в рамках реформи небанківських фінансових організацій, зокрема, страхових компаній, планується відмова від ліцензування окремих видів страхування. НБУ введе модель страхування груп або класів ризиків.

Іншими словами, в залежності від класу ризику будується бізнес-модель, підвищується або знижується ризик-профіль компанії і застосовується відповідний нагляд.

Реформа на страховому ринку України передбачає впровадження корпоративного управління. Це буде вимагатися не від усіх страховиків і не в повному обсязі. Переважно в компаніях, що входять в міжнародні страхові групи, уточнили в НБУ.

Крім того, реформа передбачає запровадження цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів в сегменті страхування життя. Компанії не повинні тихо йти з ринку разом з грошима клієнтів, в той час як держава не встановлює гарантій захисту клієнтів. Тому потрібно розробити адекватний механізм передачі страхового портфеля і нормальні інструменти санації.

В цілому, 2020 рік стане перехідним періодом для небанківських фінансових організацій для реалізації положень закону про «спліт», 2021 рік стане роком адаптації до нових правил, а ринок почне повноцінно функціонувати за новими правилами з 2022 року. Страховий ринок України повноцінно почне працювати з 1 січня 2021 року згідно з новою законодавчою базою, розробленої в рамках "спліту".

Після 1 липня 2020 року новостворений департамент нагляду за страховим ринком буде відповідати за здійснення пруденційного нагляду за страховими компаніями, спеціалізованими перестраховиками та страховими посередниками, а департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ – за розробку і супроводження нормативно-правових та розпорядчих актів з питань регулювання небанківського фінансового ринку.

В планах НБУ - створення реєстру страхових посередників і систем гарантування виплат за договорами страхування життя, трансформація обов'язкових видів страхування в добровільну форму і перехід на «класи страхування».