Олімпійські ігри пройдуть в Японії / REUTERS

Глобальні страховики зіткнуться з серйозними збитками, які можуть обчислюватися мільярдами доларів, якщо через поширення коронавіруса COVID-19 організаторам доведеться скасувати літню Олімпіаду-2020 в Токіо.

Читайте також"Є можливість відстрочки": Олімпіаду в Токіо можуть перенести на кінець року

Як повідомляє forinsurer.com з посиланням на Reuters, в Олімпійські ігри Японія інвестувала близько $12 млрд. За оцінкою страхового брокера AON, у разі скасування Олімпіади за 2-3 тижні до її початку, організатори не зможуть заощадити на підготовці і збитки страховиків будуть вищі.

Відео дня

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) страхує літні ігри на $800 млн, що покриває більшу частину інвестицій в розмірі приблизно $1 млрд, які він інвестує в кожному приймаючому місті. За оцінками джерел у страхуванні, МОК заплатить премію в розмірі близько 2-3% - близько $24 млн для страхування Олімпіади в Токіо.

Страхове покриття буде охоплювати непередбачені випадки, починаючи від війни до стихійних лих. Легко поширювані захворювання, такі як коронавірус, часто виключаються зі стандартного договору страхування на випадок скасування, але Allianz Global Corporate & Speciality вважає, що більшість організаторів-страхувальників великих заходів придбають покриття інфекційних захворювань.

Allianz страхує ризики МОК по проведенню Олімпіад з 2021 по 2028 рік, але, як виявилося, страховик не страхував ризики Токійських Олімпійських ігор. Місцеві організатори, спонсори Олімпійських ігор, мерчендайзери, готельєри, компанії з прокату автомобілів та туристичні фірми, також зазвичай купують страховку, хоча вона може не покривати їхню повну вартість.

Перестраховик Munich Re заявив, що він надає страхове і перестрахувальне покриття ризиків для скасування Токіо на суму в сотні мільйонів євро. Але в компанії не уточнили точну суму та застраховані ризики захворювань від коронавірусу, посилаючись на конфіденційність.

Аналітики Jefferies оцінюють страхову вартість Олімпійських ігор 2020 року в $2 млрд, включаючи права на телебачення і спонсорство, плюс $600 млн на прийом гостей.

Джерела в страхових компаніях повідомляють, що поліси для більшості великих спортивних заходів гарантовані lloyd's of London або більш широким ринком комерційного страхування lloyd's. Beazley і Tokio Marine Kiln (TMK) є одними із страховиків lloyd's, які страхували і перестраховували Олімпіаду в минулому.

За оцінками страховиків, страховка від скасування змагань на Чемпіонати світу з футболу 2014 і 2018 років покрила потенційні збитки в розмірі $1,25-1,5 млрд.