Фото REUTERS

Згідно з даними Фонду гарантування вкладів, за перші три квартали 2021 року сума погашення вимог кредиторів склала понад 3 млрд грн. Станом на 1 жовтня 2021 року Фондом подано 69 позовних заяв по 44 банках. Загальна сума позовних вимог становить 97 млрд грн.

Про це повідомляється в розслідуванні РБК-Україна "Боргова яма. Хто з бізнесменів-банкірів найбільше винен Фонду гарантування вкладів".

Крім того, фонд пред'явив 26 цивільних позовів у кримінальних провадженнях щодо 19 банків, розгляд яких триває. Загальна кількість цивільних відповідачів - 58 осіб. Загальна сума пред'явлених вимог становить 15,9 млрд грн.

Відео дня

За інформацією видання, бізнесмен Василь Хмельницький, який купив за 1,43 млрд грн на аукціоні ФДМ завод "Більшовик", міг отримати ці кошти в результаті "відмивання" грошей зі збанкрутілого банку "Хрещатик".

"Весь 2015 рік і аж до 1 квітня 2016 року вони отримували кредити на свої компанії, а також продавали банку "сміттєві" облігації. За офіційною оцінкою, з банку виведені близько 7 мільярдів гривень. Перекладаю: Хмельницький і Іванов вкрали з банку "Хрещатик" мільярди гривень перед тим, як його покласти", – цитує видання економічного журналіста Сергія Лямця.

При цьому, в розслідуванні наголошується, що борги Фонду гарантування вкладів перед вкладниками по банку "Хрещатик" майже удвічі перевищують суму угоди по заводу "Більшовик" і складають 2,7 млрд грн.

"Левову частку зобов'язань фонд отримав "завдяки" десятку збанкрутілих банків – на них припадає 89,6 млрд грн боргів перед вкладниками: 15,8 млрд грн дісталося від "Дельта Банку", 10 млрд грн – "Фінанси і Кредит", 6,7 млрд грн ВАБ банк, 4,8 млрд грн "Платинум Банк", 4,2 млрд грн – "Імексбанк", 3,8 млрд грн – "Фінансова ініціатива", 3,7 млрд грн – "Надра", 2,9 млрд грн – "Форум", 2,7 млрд.грн. - "Хрещатик", 2,6 млрд грн – "Брокбізнесбанк", - зазначають у розслідуванні.

Для погашення боргів перед фізособами Фонд гарантування вкладів у 2014-2017 роках фонд залучив 70 млрд грн від Національного банку та Міністерства фінансів України під ринкові 10-14% річних.

На початку 2014 року в Україні було 180 банків. Згідно з офіційною статистикою НБУ, протягом трьох років було визнано неплатоспроможними 88 банків.

У розслідуванні зазначають, що загальна заборгованість, яку фонд повинен сплатити в грудні 2031 року, становить 111,1 млрд грн, з яких 64,16 млрд грн - нараховані відсотки. За розрахунками робочої групи при Раді з фінансової стабільності, Фонд не зможе накопичити кошти в таких обсягах. Дефіцит коштів фонду складе понад 80 млрд грн