У МВФ озвучили суму для відновлення світової економіки від пандемії коронавірусу / Reuters

У Міжнародному валютному фонді обговорюється можливість розподілу спеціальних прав запозичення (SDR) на суму 650 млрд дол. для відновлення світової економіки від коронакризи.

Про це повідомляється на сайті МВФ.

Читайте такожВ Україні збільшать прожитковий мінімум: коли відбудеться підвищення і яким воно буде

Відео дня

«Мене дуже надихнули початкові обговорення можливого розподілу SDR у розмірі 650 мільярдів доларів США. Задовольняючи довгострокову глобальну потребу в резервних активах, новий розподіл SDR принесе користь всім нашим країнам-членам і підтримає глобальне відновлення після кризи COVID-19. Це також стало б потужним сигналом про рішучість членів МВФ зробити все можливе, щоби подолати найгіршу рецесію з часів Великої депресії», - цитує прес-служба директора-розпорядника МВФ Крісталіну Георгієву.

За її словами, така допомога забезпечить додаткову ліквідність глобальної економічної системи шляхом поповнення резервних активів 190 країн-членів Фонду.

«Я маю намір представити до червня офіційну пропозицію виконавчій раді про розгляд нового розподілу 650 млрд дол. На основі оцінки довгострокових потреб країн-членів МВФ ... Паралельно співробітники також вивчать варіанти перерозподілу SDR від країн-членів із сильним фінансовим становищем на підтримку вразливих країн та країн з низьким рівнем доходів», - наводяться в повідомленні слова Георгієвої.

Вона зазначила, що у разі схвалення новий розподіл SDR додасть країнам приріст ліквідності без збільшення боргового тягаря. Це також допоможе вивільнити вкрай необхідні ресурси для країн-членів для допомоги в боротьбі з пандемією, зокрема для підтримки програм вакцинації та інших невідкладних заходів.

«І це доповнило б набір інструментів, запроваджених МВФ для підтримки наших членів у цей кризовий час», - додала Георгієва.

Що передувало

  • 9 червня 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.
  • Наприкінці листопада Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення переговорів з МВФ за основними параметрами проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.
  • Місія Міжнародного валютного фонду 11 січня 2021 року відновила в Україні роботу з перегляду програми stand-by. Робота тривала до 12 лютого. Місія МВФ завершилася без ухвалення рішення про перегляд програми stand-by.