REUTERS

Депутат Київради Володимир Левін вважає, що Київ повинен повернути собі всі комунальні електричні мережі, які залишаються у ДТЕК.

«Київ повинен повернути собі електричні мережі. Усі електромережі в Києві - це власність киян. Електричний комплекс приносить мільярди на рік. Тобто це прибутковість бізнесу, яка дозволяє вам утримувати та відновлювати теплові мережі. Сьогодні ми беремо наші електричні мережі та дохід від них спрямовуємо в ремонт теплових мереж. І в такому випадку ми теплові мережі відновимо протягом 5 років», - заявив Левін.

Він нагадав, що КМДА в 2018 році ініціювала проект рішення про продаж компанії ДТЕК електромереж міста, причому лише за 440 млн грн. При цьому, за словами депутата, реальна вартість може становити приблизно 5 млрд грн.

Відео дня

«Києву потрібно отримувати доходи від своїх активів, а не продавати їх», - підкреслив Левін, який очолив робочу групу для вивчення питання продажу комунальних електромереж, створену на засіданні Київради.

Читайте такожУ Київраді вважають, що НП біля ТРЦ Ocean Plaza сталася через неправильно проведені гідравлічні випробування

На думку Левіна, Київ мав повернути електромережі в своє користування разом із тепловим комплексом, і ці два блоки не можна було розділяти.

«Ми їм передали тепловий та електричний комплекс, усі мережі, як електричні, так і теплові, а також завод «Енергія» і дві теплові станції - ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Це все амортизувалось, але з 2006 року вся амортизація була спрямована на електричні мережі, тобто їх розвивали, а на відновлення теплових мереж амортизацію не використали», - сказав Левін.

Він уточнив, що амортизація включена до тарифу й оплачувалась киянами. «Амортизацію нараховують людям у тарифі. Усі 20 років кияни платили амортизацію, на систему зносу, на відновлення труб. Але баланс, який мали спрямувати зі зносу на відновлення труб, з 2006 року спрямували в електричні мережі міста Києва», - підкреслив депутат.

Як заявив Левін, таким чином, Київ не отримав мінімум 8 млрд грн, які є власністю киян, а за прогнозами, місту на відновлення теплових мереж сьогодні необхідно приблизно 10 млрд грн.

За його словами, в підписаному з компанією договорі 2001 року йдеться, що «всі поліпшення, які отримані в процесі роботи компанії ДТЕК, діляться, є спільними».

«У Києві збиралися платежі з населення, але на відновлення теплових мереж вони не були спрямовані, а спрямовані на створення електричних мереж, які залишилися у ДТЕК. У 2001 році ДТЕК передали понад 50% електромереж Києва. Вони взяли собі амортизацію та побудували за цей рахунок нові мережі і повинні були віддати їх нам. Так написано в договорі. Але вони нам нічого не віддали», - зазначив Левін.