Завдяки новому детальному плану територій київського району Оболонь замість скандальних забудов з‘являться сквери та зелені зони.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав блогер та політичний експерт Віталій Кулик. 

"Завдяки детальному плану територій (ДПТ) Оболоні, на місці скандальних забудов, які могли б спотворити район, з'являться сквери та зелені зони.Для того, щоб це відбулося, документ 6 липня має підтримати Земельна комісія, а потім і депутати Київради під час голосування", - написав блогер. 

Відео дня

За його словами, Оболонь завжди була ласим шматочком для забудовників, які як правило діяли спільно з київською владою, і доходило до того, що земельні ділянки під забудову виділялися прямо у дворах житлових будинків.

"Під тиском громадськості, Київрада вимушена була розірвати деякі договори оренди із забудовниками, попутно створюючи зелені зони. Ось тільки забудовники і не думали відступати, у них в руках був генеральний план міста, який дозволяв їм плювати на все і нахабно отримувати земельні ділянки під житлові багатоповерхівки і ТЦ. Наприклад, 7 червня ц.р. Касаційний господарський суд Верховного суду відхилив позов одного із таких забудовників, який хотів скасувати рішення Київради щодо створення скверу між будинками №38-Е та №38-Г на вул. Героїв Дніпра та повернути собі земельну ділянку", - зазначив він. 

Блогер також підкреслив, що тепер є надія на те, що все зміниться завдяки детальному плану територій, який не один рік розроблявся в співпраці з громадським активом, відомими архітекторами та фахівцями з планування територій, виносився на громадські слухання, отримав безліч узгоджень, пройшов перевірку в правоохоронних органах і, врешті-решт, був винесений на розгляд Земельної комісії.

"Що безумовно дуже сильно засмутило забудовників, у яких були свої плани на Оболонь - без скверів і парків, але з нескінченними бетонними джунглями. Мене звинувачують у тому, що я не бачу позитивних моментів у роботі мера Кличка та київської влади. Але це не так, приклад ДПТ Оболоні, як на мене, можна назвати певною мірою спільним досягненням влади та киян, і записати у плюс Кличку", - зауважив експерт. 

Він вважає, що новий ДПТ буде зобов'язувати будівельні компанії побудувати школу і три дитсадки, нову набережну навколо озера Біле, а також встановить їм нові нормативи по щільності забудови.

"Примітно, що без детального плану для забудовників по факту не існує ніяких обмежень, а Оболонь є справжнім клондайком: де хочеш, там і будуй. Хаотична забудова та відсутність капремонту міждомових під’їздів доводить мешканців до відчаю. Нещодавно, мешканці будинку по пр. Оболонському, 14 влаштували своєрідний флеш-моб. Ями у власному подвір'ї вони позначили яскравими фарбами, щоб привернути увагу місцевої влади до проблеми. І допомогти вберегти автомобілі і цілі ноги своїх сусідів", - написав блогер.

Експерт пояснив, що новий ДПТ не передбачає нового будівництва на порожніх земельних ділянках, там чітко прописана тільки реконструкція об'єктів з дотриманням чітких норм. 

"Окрім того, забудовники мають привести до ладу території і міжбудинкові проїзди. Також, можна буде не хвилюватися, що біля вашого будинку з'явиться черговий хмарочос. Хочеться вірити, що земельна комісія підтримає новий ДПТ, а потім і депутати Київради зіграють на стороні простих жителів, а не скандальних забудовників, які безумовно і далі будуть поширювати фейки про ДПТ або наймати бродячих активістів", - констатував Віталій Кулик.