У 1535 році іспанські мореплавці відкрили Галапагоські острови.
Галапагоські острови — архіпелаг у Тихому океані, розташований за 965 кілометрів на захід від узбережжя Еквадору; складаються з 13 основних вулканічних островів, 6 невеликих острівців і 107 скель та намивних територій. Острови відомі тим, що саме тут Чарльз Дарвін проводив свої дослідження, які зокрема наштовхнули його на створенення еволюційної теорії походження видів.

1861 рік — у Санкт-Петербурзі у будинку Академії мистецтв, де проживав останні роки, у віці 47-и років пішов з життя Тарас Шевченко.
12 березня його було поховано на Смоленському кладовищі у Петербурзі, а в травні, за заповітом, тіло Шевченка було перевезено в Україну і поховане у Каневі на Чернечій горі.

1865-й — у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання пісні "Ще не вмерла Україна" Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського, що згодом стала національним гімном.

Відео дня

В 1876-му Александр Грехем Белл вперше зумів додзвонитись до свого помічника Томаса Уотсона, котрий знаходився у сісудній кімнаті, і сказати йому "Містер Уотсон, зайдіть до мене, ви мені потрібні", так, щоб той зрозумів прохання.
Злі язики говорять, що експерименти тривали вже близько року і Уотсон, прерасно знаючи, що саме говорить шеф, швидше вирішив зробити йому приємне, ніж дійсно зрозумів голос з трубки. Як би там не було, але саме цей день вважається першим, коли людина, приклавши телефонну слухавку до вуха, почула звернені до неї слова.

1910 року в Китаї було заборонено рабство.

1939 рік — у Москві розпочав роботу XVIII з`їзд ВКП(Б), котрий констатував перемогу соціалізму в СРСР і прийняв рішення про "поступовий перехід від соціалізму до комунізму".

1967-го в Мехіко народилися восьмеро близнюків (перший подібний зареєстрований випадок).

1987 року офіційний Ватикан заявив про неприйняття католицькою церквою процедур сурогатного материнства та штучного запліднення.

10 березня народилися:
1787 рік — Устим Кармалюк, український народний герой, керівник боротьби селян Поділля проти кріпацтва.

1845 року народився Олександр III, російський імператор в 1881-1894 роках, удостоєний епітету "Миротворець". За часів його правління Росія не вела жодної війни.

В 1926-му — Олександр Зацепін, радянський композитор, автор пісень до фільмів "Діамантова рука", "Кавказька полонянка", "Іван Васильович змінює професію".

1940-й — Чак Норріс (справжнє ім`я — Карлос Рей Норріс), американський кіноактор, майстер єдиноборств, виконавець головних ролей у фільмах-бойовиках.

1947-го народився Володимир Мостовий, український журналіст, головний редактор тижневика "Дзеркало тижня" (з 1994 року).
Голова Комісії з журналістської етики (з 2001 року). Раніше працював у газетах „Вечірній Київ”, "Прапор комунізму” та "Хрещатик”.

У 1957-му народився Усама бен Ладен, саудівський шейх, „терорист №1”. Лідер широко розрекламованої ісламської терористичної організації "Аль-Каїда".

1958 рік — Шарон Стоун, американська кіноакторка .
Серед найкращих робіт — "Згадати все", "Тріска", "Останній танець", "Казино", "Диявольщина", "Спеціаліст", "Основний інстинкт".
ТСН