Волкер оцінив «мирний план» представника ОБСЄ з Донбасу / U. S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr

Представник глави ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик не пропонував відмовитися від Мінських домовленостей, лише висловив деякі ідеї, щоб знайти шляхи для їхнього втілення.

Про це сказав спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю телеканалу «Прямий», коментуючи «Мирний план» Сайдика щодо Донбасу, передає "theБебель".

Читайте такожПоговоримо після зникнення "ДНР" і "ЛНР": Клімкін відреагував на "план Сайдіка" щодо Донбасу

Відео дня

«Ми маємо ці угоди, і вони важливі, адже вони встановили припинення вогню, вони встановили ключові правила. Мова йде про відведення важкого озброєння, виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань, відновлення державного кордону між Україною та Росією. Це дуже важливі пункти, і ми не хотіли би їх втрачати, позбувшись Мінських угод», - сказав Курт Волкер.

Він наголосив, що спочатку Росія має зупинити війну на сході України і дозволити ввести на Донбас миротворчу місію ООН.

«На мою думку, Мартін Сайдік демонструє, що існують певні ідеї, від яких можна відштовхуватися. Але передумовою для цього може бути лише рішення Росії припинити війну, встановити мир і в кінцевому результаті прийняти миротворчу місію ООН, щоб створити мирне і безпечне середовище. Лише коли ці пункти будуть реалізовані, то матимуть сенс і всі інші речі», - наголосив Волкер.

За словами спецпредставника Держдепартаменту США, «Мінські угоди хороші на папері, але їх не втілили у дійсність».

«Проблема у тому, що вони не виконані. Росія ніколи не дотримувалась повного припинення вогню. Не було повного відведення важкого озброєння. Російські війська досі перебувають на сході України. Росія продовжує фінансувати незаконні формування і надавати їм озброєння. Вони підтримують існування двох так званих республік», - сказав він. 

Як повідомляв УНІАН, спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік в інтерв'ю одному з австрійських видань заявив, що ОБСЄ дійсно представила новий план врегулювання конфлікту на Донбасі, який ймовірно, замінить Мінські домовленості.

Зокрема, цей план передбачає спільну місію ООН та ОБСЄ, яка буде включати військовий, поліцейський компоненти і міжнародну адміністрацію.