фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ Німеччини виступають за відхилення петиції щодо визнання Голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на члена Петиційного комітету Бундестагу, депутата від правлячого Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Арнольда Фаатца.

Зазначається, що сьогодні відбулося відкрите засідання Петиційного комітету Бундестагу, на якому обговорювали петицію щодо визнання Голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом.

Відео дня

«МЗС хоче, аби петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття геноцид не було визначене до 1951 року. На мою думку, цей аргумент є дуже технократичним. Те ж саме стосується й іншого аргументу - що, окрім українців, це штучно влаштований голод мав і інших жертв, зокрема, в Росії, на Кавказі. Цей аргумент, на мою думку, так само більше схожий на відмовку», - сказав Фаатц.

Читайте такожЗ'явився трейлер українського історичного трилера про голодомор "Ціна правди"

На його переконання, така аргументація є досить небезпечною. «Вона суперечить тій оцінці, яку ми сьогодні по праву даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів у Німеччині. Адже тоді незабаром нацисти почнуть вимагати, аби гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином переоцінили. Адже це так само відбулося до 1951 року», - наголосив член комітету.

Також, на його думку, таке рішення МЗС «означає стати на коліна перед Росією». «Очевидно, ніхто не хоче створювати нові теми для конфронтації з Росією. Тим більше, багато держав уже висловилося щодо того, як вони дивляться на Голодомор, а саме: що це був геноцид. І зрозуміло, що голос Німеччині у цьому контексті мав би суттєву вагу», - вважає він.

«Таким чином, можна очікувати, що петиційний комітет не передасть петицію до МЗС із проханнями втілити її у життя, а натомість відхилить її», - прогнозує Фаатц.

Він наголосив, що вважає це неправильним. «Колеги, які вважають так само, найімовірніше, подадуть заявку на те, щоб голосувати за цю петицію в Бундестазі окремим пунктом. Але, ймовірно, більшості для прийняття цієї петиції у Бундестазі не знайдеться», - зазначив депутат.