У ДП УАМЦ розповіли, коли їх метеорадар повернеться в стрій / Ілюстрація - wikimedia.org

Держпідприємство «Український авіаційний метеорологічний центр» (УАМЦ) очікує запустити в роботу метеорадар для відстеження більш точних змін погодних умов у столичному регіоні в режимі реального часу, орієнтовно в березні поточного року, після завершення ремонту пристрою компанією-виробником.

Читайте такожАномальне тепло: у Києві зафіксували температурний рекорд

«Радар не працює, тому що в нас зламався локатор, ми працюємо над цим. Сам локатор виробництва німецької фірми Selex, ми з ними вже тривалий час ведемо переговори, вони затягують цей процес, але обіцяють, що зроблять. Ми дуже сподіваємося, що це буде зроблено десь у березні, й він працюватиме у нас ще деякий час», - повідомили УНІАН у відділі збуту, закупівель та договірної діяльності держпідприємства.

Відео дня

Співрозмовник агентства уточнив, що держпідприємство закупило у німецької компанії радар у грудні 2007 року за 8 млн грн, а в листопаді минулого року, після майже десяти років служби, він вийшов із ладу.

«Вони (компанія-виробник - УНІАН) ремонтують цілий блок. Вони його привезуть, й приїде їх фахівець, який встановить і перевірить справність. Весь локатор їх виробництва був дуже старий, 10 років він добре відпрацював. Новий локатор у нас немає можливості купувати, за нашою інформацією, він коштує в межах 70 млн грн, у нашого підприємства немає таких коштів», - повідомили у відділі збуту, закупівель та договірної діяльності держпідприємства.

При цьому в Українському авіаційному метеорологічному центрі не назвали ціну ремонтних робіт, підкресливши, що держпідприємство має намір домогтися зниження цієї вартості.

«У нас з ними ще йде договірна робота, вони озвучили ціну ремонту, але ми будемо з ними торгуватися», - підсумували в держпідприємстві.

Довідка УНІАН. Український авіаційний метеорологічний центр є спеціалізованим державним підприємством з метеорологічного обслуговування авіації та входить до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Протягом року ДП "УАМЦ" загалом обслуговує понад 50 тис. літако-вильотів, які виконують близько 100 авіакомпаній.

З кінця минулого року на сайті Українського гідрометеорологічного центру зазначено, що радарна інформація не надходить із технічних причин, при цьому на сайті доступна супутникова інформація.