На Закарпатті найближчими днями значно погіршиться погода / фото ua.depositphotos.com

У Закарпатській області упродовж найближчих трьох діб очікують на погіршення погодних умов, зокрема, на сильні дощі, снігопади, пориви вітру та пониження температури до 17 градусів морозу в гірській частині регіону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу повідомив начальник Закарпатського центру з гідрометеорології Василь Манівчук.

За його словами, в найближчі дві-три доби слід очікувати погіршення погодних умов на території всієї Закарпатської області.

Відео дня

"Опади, які пройшли вже цієї ночі, були достатньо інтенсивними, що на початок грудня доволі рідкісне явище, принаймні за останні 20 років. Проте система спрацювала, ми за добу видали інформацію про штормове попередження", - зазначив Манівчук.

Читайте такожКарпати замітає снігом: у горах заметіль та сильні морози (фото, відео)

Він уточнив, що найбільшу кількість опадів спостерігали в центральній частині й на сході Закарпаття, зокрема, тут випало від 10 до 20 сантиметрів снігу за ніч. Такі опади створюють ризики для роботи транспорту та комунальної сфери.

Манівчук також додав, що у найближчі три доби ситуація ще погіршиться: опади будуть тривалими, в ніч на 2 і 3 грудня очікуються сильні дощі в низинній частині області, снігопади в горах – до 30-40 мм за добу.

"Це дуже багато, тому можливе підвищення рівня води у річках, щоправда, ми очікуємо, що воно відбудеться в межах корінних берегів", - уточнив спеціаліст.

На 3 грудня закарпатські синоптики прогнозують різке похолодання, яке зупинить опади, але принесе з собою нові ризики.

"Наприклад, на високогір’ї очікується пониження температури до 17-18 градусів нижче нуля. Такі перепади температури ускладнять проїзд дорогами. Сила вітру може сягати катастрофічних значень – 20-30 метрів за секунду, тому ми наполегливо просимо туристів у ці дні в гори не підійматися", - сказав Манівчук.

Начальник Головного управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак повідомив, що через сильні снігопади в ніч з 30 листопада на 1 грудня довелося вночі обмежувати на дві години рух великогабаритного транспорту на Латірському та Абранському перевалах.

За його словами, щодня на чергування виходять 198 працівників управління надзвичайних ситуацій та готові до використання 38 одиниць техніки, серед яких спецтехніка.

Заступник начальника Управління патрульної поліції Закарпатської області Ігор Щербанич звернувся до закарпатців та гостей області з проханням у найближчі три дні обмежити поїздки на далекі відстані, якщо у цьому немає гострої потреби, бути обачними, обирати безпечну швидкість, слідкувати за станом коліс на автомобілях, водіям вантажівок – використовувати ланцюги.

Рятувальники ще раз закликали туристів не підійматися у ці дні в гори, оскільки значні перепади температури створюють ризики для людей.

Нагадаємо, за прогнозом Укргідрометцентру, грудень цього року буде близьким до кліматичної норми.

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: