Тиждень в Україні пройде з невеликими температурними гойдалками / фото ua.depositphotos.com

Тиждень з 9 по 15 серпня в Україні пройде з комфортною температурою, лише на сході періодично буде спека. І якщо в понеділок в більшості областей очікується ясна і безхмарна погода, то далі по всій країні буде невелика хмарність.

Про це повідомляє Погода УНІАН.

У понеділок, 9 серпня, в Україну наскочить потепління. У більшості областей очікується ясна і сонячна погода, лише на заході буде похмуро.

Відео дня

По всій країні очікується близько +30°...+ 32°, на сході - до +37°, на заході та в Криму +24°...+26°. Дощі пройдуть у Львівській області та в Криму.

Погода в Україні 9 серпня / фото УНІАН

У вівторок, 10 серпня, по всій країні переважатиме невелика хмарність. У Чернігівській, Вінницькій областях та в Криму - зливи. У Хмельницькій, Івано-Франківській та Чернівецькій областях пройдуть невеликі дощі, а в Харкові - гроза. Температура в західних областях буде на рівні +25°...+ 27°, на сході - до +35°, на решті території: +27°...+32°.

Погода в Україні 10 серпня / фото УНІАН

11 серпня дощі заллю Західну Україну, в Сумській області та в Криму - грози. На заході як і раніше буде комфортна температура, +25°...+ 27°, на крайньому сході до +37°, на решті території: +27°...+31°.

Погода 11 серпня / фото УНІАН

У четвер, 12 серпня, невеликі дощі очікуються у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також у Криму. Температура по всій країні трохи опуститься, на заході буде +23°...+25°, на сході - максимум до +34°, на півдні - до +31°, на решті території: +25°...+29°.

Погода в Україні 12 серпня / фото УНІАН

У п'ятницю, 13 серпня, по всій країні буде комфортна температура на рівні +25°...+27°, лише на півдні і крайньому сході повітря прогріється до +28°. Опади очікуються в Донецькій і Луганській областях.

Погода в Україні 13 серпня / фото УНІАН

У суботу, 14 серпня, збережеться така ж погода. По всій країні буде невелика хмарність з комфортною температурою до +27°. А в неділю, 15 серпня, стовпчики термометрів поповзуть вгору. Підвищення температури очікується по всій Україні, +26°...+ 28°, на півдні - до +29°.

Погода в Україні 14 серпня / фото УНІАН
Погода в Україні 15 серпня / фото УНІАН

Народні прикмети на тиждень

9 серпня - Великомученика й цілителя Пантелеймона. Святий покровитель цього дня відомий як покровитель всіх лікарів, саме до нього звертаються з проханням про лікування від самих різних хвороб.

10 серпня - Прохоров день. У цей день вшановували ковалів, які правили Лемеші плугів перед оранкою землі під озимі, ладили сохи. На Прохора сонце пече, сіно весело сушить.

11 серпня - Калинів день. У цей день трапляються перші ранкові заморозки, які в народі називають калинниками, і в народі кажуть: "Пронеси, Господи, Каллиника мороком (туманом), а не морозом". Якщо на Калинів день не буде заморозків, так й Лука (5 вересня) не заморозить.

12 серпня - Силін день. Вважалося, що цей день якнайкраще підходить для сівби озимих хлібів, тим більше що погода найчастіше стоїть похмура і прохолодна. Якщо сильно мерехтять на світанку зірки - найближчими днями буде дощ, а якщо вдень вітер і мрячить дощ - треба чекати довгої негоди.

13 серпня - Євдокимов день. У цей день кланялися бороні - дякували їй за допомогу, оправляли, очищали від землі й налиплого сміття, ставили під навіс. Якщо павутина полетіла  - сонячна погода протримається ще довго. 

14 серпня - Медовий спас. Початок Успенського посту. Спас ще часто називали мокрим, оскільки, за звичаєм, в цей день святили воду в річках і озерах. Дощ на Медовий спас - пожеж не буде.

15 серпня - Степанів (Стефанів) день. Святий Стефан шанувався в народі як захисник і покровитель коней, до якого зверталися з проханням захистити й зберегти цих тварин, дарувати їм силу і витривалість. Якщо в Степанів день дощ - буде мало пожеж, а картопля добре вродить.

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: