Вересень виявився найтеплішим за всю історію спостережень / Фото ua.depositphotos.com

Минулий місяць став найспекотнішим вереснем у світі за всю історію спостережень.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Службу з контролю за зміною клімату програми "Коперник" від Європейського Союзу (The European Union's Copernicus Climate Change Service).

Читайте такожМасштабна повінь у Бангладеш: постраждали близько 100 тисяч людей

Відео дня

Незвично високі температури були зареєстровані біля берегів Сибіру, на Близькому Сході, а також в деяких частинах Південної Америки та Австралії.

Вчені впевнені, що висока температура повітря, викликана викидами утримуючих тепло газів, зіграла головну роль у стихійних лихах - від пожеж у Каліфорнії і Арктиці до повеней в Азії. Подібні викиди продовжують довгострокову тенденцію до потепління.

За даними служби "Коперник", вересень у 2020 році був на 0,05 градуси теплішим, ніж минулого року, і на 0,08 градуси теплішим за вересень 2016 року, який раніше був найтеплішим вереснем за всю історію спостережень.

Кліматичні явища, такі як Ла-Нінья і рівень арктичного морського льоду, за останні три місяці цього року покажуть, чи стане 2020 рік найтеплішим за всю історію спостережень.

Довідка УНІАН. Очікується, що Північний Льодовитий океан почне повністю звільнятися від льоду у літній період до 2100 року. Оцінки, коли це станеться вперше, сильно різняться: вказуються 2060-2080 роки, 2030 рік і навіть 2016 рік. Оскільки арктичний регіон найбільш чутливий до глобального потепління, кліматичні зміни в Арктиці часто розглядаються як індикатор цього процесу. Фахівці також попереджають про небезпеку вивільнення великих обсягів метану, в результаті танення вічної мерзлоти, до складу якої входить гідрат метану (зовні нагадує спресований сніг, може горіти, легко розпадається на воду і газ при підвищенні температури).

Ла-Нінья - це температурна аномалія, при якій температура Тихого океану відхиляється на 0,5 °C в меншу сторону. Вона триває не менше п'ять місяців.