Макфол зазначив, що Путіну не вдалося залишитися учасником політичного порядку денного в Україні / twitter.com/McFaul

Президент РФ Володимир Путін використовував свою військову міць, щоб залишитися учасником українського політичного порядку денного. Однак це йому повною мірою не вдалося.

Читайте такожПутін боїться демократичної України – екс-посол США в Росії

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" сказав американський дипломат, колишній посол США у Росії (2012-2014 роки) Майкл Макфол.

Відео дня

За його словами, тепер Путін намагається добитися того ж політичними методами, які він раніше використовував в інших країнах, включаючи Західну Європу і США. Дипломат припускає, що така тактика може спрацювати, якщо Путін якимось чином розширить проросійський електорат в Україні. "Мій висновок з усього цього парадоксальний: військовими діями Путін завадив Росії домогтися потрібних їй настроїв в Україні, і це зламало його політичну стратегію у вашій країні", -зазначив екс-посол.

Макфол висловив упевненість, що серед ключових інтересів США - натиснути на Путіна, утримати його від нових агресивних кроків, не дозволяти співробітникам російського ГРУ впливати на американських політиків, не сваритися з традиційними союзниками, підтримувати суверенітет України. У зв'язку з цим він зазначив, що саміт Путіна і Трампа в Гельсінкі потрібно оцінювати в тому сенсі, чи були реалізовані інтереси США. "Моя відповідь - ні, не були. Так що чим менше двосторонніх самітів з Росією - тим краще. Так, це парадокс, але це так", - зазначив дипломат.

Крім цього Макфол згадав сенатора Джона Маккейна, який був активно залучений до українського питання. "Маккейна складно буде замінити. Він був прекрасним експертом у зовнішньополітичних питаннях, але, на жаль, рівень експертизи по темі зовнішньої політики в американському Конгресі за останні 20 років суттєво знизився", - сказав дипломат, додавши, що "це велика проблема".

Повну версію інтерв'ю Майкла Макфола читайте у новому номері журналу "Новое время" за 20 вересня 2018 року.