Комітет свободи слова рекомендує парламенту ухвалити проект щодо прозорості власності "Зеонбуду" / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям" (№ 9161).

Читайте такожБез рішення суду не можна закривати українські інформаційні чи партійні сайти - Сюмар

Як повідомили УНІАН у комітеті, спочатку члени комітету цей проект не хотіли розглядати, тому що на засідання не прийшов його автор Юрій Береза, але пізніше все ж він був розглянутий та ухвалено рішення.

Відео дня

У висновку Головного науково-експертного управління ВР до законопроекту сказано, що ним передбачено запровадити низку вимог до засновників, учасників, власників провайдерів програмної послуги загалом і провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям зокрема, виконання яких дозволить забезпечити прозорість структури власності провайдерів програмної послуги та запобігти потенційному протиправному впливу держави-агресора на телерадіоінформаційний простір України.

Окрім цього, законопроектом передбачено встановити аналогічні вимоги до операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність з надання послуг із технічного обслуговування та експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- і радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

Читайте такожСкандальний законопроект щодо блокування сайтів відправлять на доопрацювання

При цьому зазначається, що законопроект заслуговує на підтримку, але до нього є ряд зауважень.

Проектом закону пропонується заборонити юридичним особам і фізичним особам - підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом міністрів України, а також особам без громадянства брати участь у провайдері програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі із загальнонаціональним покриттям на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами.

Також пропонується заборонити створення та діяльність телерадіоорганізації, засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент (нерезиденти), що зареєстрований в одній з офшорних зон, перелік яких визначений Кабінетом міністрів України.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроекту, на офіційному сайті ТОВ «ЗЕОНБУД» сказано, що 100% часток у статутному капіталі належать кіпрській компанії Planbridge Limited, яка, в свою чергу, належить трьом іншим компаніям, зареєстрованим у Белізі (Burgerville Holdings Limited і Adisson Trading Limited) та на Британських Віргінських Островах (Follberg Investments Limited). Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «ЗЕОНБУД» є троє громадян Республіки Кіпр та один громадянин Великої Британії.

При цьому сказано, що починаючи з 31 липня 2018 року «усе загальнонаціональне цифрове наземне ефірне мовлення залежатиме від приватної компанії з непрозорою структурою власності, реальні кінцеві бенефіціарні власники якої, як свідчать численні публікації у ЗМІ, не встановлені».