REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Лавров сказав на прес-конференції в Москві.

"Вирішувати питання по всій довжині російсько-українського кордону і про те, хто і як його контролюватиме, можна лише після остаточно політичного врегулювання, після виконання ще одного положення Мінських домовленостей про те, щоб обрані представники органів влади в ДНР і ЛНР одержали і гарантії особливого статусу цих територій, і гарантії безпеки як структур, що представляють населення цих територій. Такий акт має бути прийнятий Києвом відповідно до Мінських домовленостей", - заявив Лавров.

При цьому він заявив, що РФ заручилася згодою «ополченців» на Донбасі відвести важкі озброєння від лінії розмежування, запропонованої владою України.

Відео дня

За його словами, президент РФ, щоб не "в'язнути у спорах щодо лінії зіткнення", запропонував відвести важкі озброєння від тієї лінії, яка записана в Мінських домовленостях, а не від фактичної.

Лавров вважає, що якби це сталося, ситуація б нормалізувалася.

Читайте такожЛавров озвучив умову для проведення переговорів у "нормандському форматі"

"Україна наполягає на лінії, зафіксованій у додатку до Мінського меморандуму від 19 вересня, і ми підтримуємо таку позицію. Ми використовуємо наш вплив на керівництво ЛНР і ДНР, вони теж згодні", - сказав Лавров, і додав, що РФ ставитиме це питання на зустрічі в "нормандському форматі" в Берліні.

За його словами, з реакції президента України Петра Порошенка "ми відчули, що він у принципі готовий це обговорювати, але висуває якісь питання".

"Для цього треба відвести важкі озброєння. Цьому присвячено послання президента Путіна президентові Порошенку, і цим необхідно займатися максимально швидко і конкретно. Ми готові, будемо допомагати таким домовленостям і вже заручилися згодою ополченців відвести важкі озброєння не від фактичної лінії, а тієї лінії, на якій наполягає Київ", - сказав Лавров.

Як повідомляв УНІАН, Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. За безпосередньої участі російських спецслужб і підтримки російської армії на Донбасі було створено так звані Донецьку і Луганську «народні республіки». РФ поставляє терористам озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська.