REUTERS

У Кремлі заявили, що не мають позиції щодо долі екіпажів захоплених російськими військовими українських кораблів у Керченській протоці.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Це не позиція Кремля. Це повинна бути позиція суду", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, яку позицію Кремль займає щодо долі екіпажів захоплених кораблів.

Відео дня

Читайте такожЗ'явилися фото російських військових, які напали на українські кораблі поблизу Керченської протоки

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь.

У командуванні ВМС підкреслили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь була проінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого він був зруйнований. Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Шестеро українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили в полон. За різними даними, всього в полон було захоплено 23 або 24 українці.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила в Facebook, посилаючись на інформацію від кримчан, що так званий "суд" в Сімферополі сьогодні, 27 листопада, буде обирати запобіжний захід захопленим в полон українських моряків.