Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ України очікує, що Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй до кінця року ухвалить оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)».

Про це у коментарі УНІАН заявила речник МЗС України Катерина Зеленко.

"Важливим внеском у продовження міжнародного тиску на РФ у зв’язку з незаконною окупацією та спробою анексії Криму є проект оновленої та посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», прийнятий 15 листопада 2018 року на Третьому комітеті 73-ї сесії ГА ООН", - повідомила Зеленко.

Відео дня

"Ми очікуємо ухвалення цього документа на пленарному засіданні 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН до кінця грудня. Сподіваємося на широку підтримку держав-членів ООН під час голосування цього проекту", - наголосила вона.

Читайте такожПорошенко: резолюція ООН щодо Криму – важливий крок до деокупації півострова

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН затвердив оновлений проект резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму.

В Постійному представництві України при ООН зазначили, що ключові елементи проекту резолюції включають низку вимог до Російської Федерації як держави-окупанта. В тексті документа міститься "підтвердження неприпустимості захоплення території Криму силою та зобов'язання повернути окуповані території".

Також йдеться про засудження політично вмотивованих переслідувань громадян України, про заклик звільнити всіх українців, які незаконно утримуються в окупованому Криму та в РФ. Незаконно позбавлені волі український режисер Олег Сенцов, активіст Володимир Балух та кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку визнаються політичними в'язнями.

Читайте такожРосія усіляко намагалася зірвати ухвалення резолюції ГА ООН щодо мілітаризації Криму

У документі РФ засуджується за "примусове переведення населення Криму в російське громадянство та залучення до військових операцій, а також проведення незаконних виборчих кампаній", звучить заклик до Росії надати доступ до незаконно утримуваних українських громадян на російській території та в Криму незалежним лікарям з міжнародних медичних організацій, а також українським посадовим особам. Також Росію закликають утриматися від криміналізації права на свободу слова та права на вільне зібрання в Криму, припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупацію.

Разом з тим висловлюється вимога до міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН позначити в офіційних документах український півострів як "Автономна Республіка Крим та місто Севастополь (Україна), які є тимчасово окуповані Російською Федерацією".

У документі міститься доручення генеральному секретарю ООН підготувати звіт про виконання цієї резолюції та розробити рекомендації для подальших дій.