Експерт вважає, що ні Кремль, ні керівництво РПЦ ще не освоїлися з новою ситуацією / АП

Створення Православної церкви України - це історичний і цивілізаційний злам, що завдав удару не тільки по "глобалізму російського православ'я", але і по політичних амбіціях Москви. Це свідчення остаточного провалу ідеї "русского міра".

Таку думку висловила російський політолог, доктор історичних наук, дослідник Chatham House Лілія Шевцова, пише "Главред".

"Звичайно, автокефалія української православної церкви - це історичний і цивілізаційний злам. Ми цей факт ще не відчули повністю. Це удар і по російській державності. І глобалізму російського православ'я. Змириться стара імперія з таким ударом? Не думаю", - каже Шевцова.

Відео дня

Експерт вважає, що ні Кремль, ні керівництво РПЦ ще не освоїлися з новою ситуацією. "Думаю, що Кирило буде намагатися перешкоджати переходу підлеглих йому парафій в лоно Православної церкви України", - прогнозує вона.

Читайте такожбудемо Жити погано, але не довго: економіст спрогнозував наслідки ще одного терміну Порошенка

У ситуації з наданням автокефалії української церкви РПЦ, на думку Шевцової, повела себе "нерозумно і агресивно".

"Чому Константинополь пішов назустріч Києву? Мабуть, врахував і потребу України у своїй церкві. А ще тому, що російський патріархат поводив себе безглуздо і агресивно в цьому питанні. Якби наші ієрархи розумні, самі б надали б автокефалію української церкви", - уклала вона.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія.

17 грудня Синод колишньої УПЦ МП звільнив від посад священиків, які брали участь в Об'єднавчому соборі, в числі яких двоє архієреїв - митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), а також митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).