Суд назвав пом'якшувальною обставиною вплив керівництва РФ на Януковича / фото УНІАН

Вплив керівництва Росії на екс-президента Віктора Януковича суд вважає за пом’якшувальну обставину.

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з вироку, який сьогодні був проголошений Януковичу Оболонським районним судом Києва.

“Обставиною, що пом’якшує покарання згідно зі ст. 66 Кримінального кодексу, судом встановлено вчинення злочину під впливом залежності від керівників влади Російської Федерації. Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено”, - сказано у вироку.

Відео дня

Читайте такожАдвокати оскаржуватимуть вирок Януковичу

Крім того, у вироку йдеться про те, що Янукович “раніше несудимий” та не перебуває на обліку у лікаря-нарколога та психіатра.

Також у вироку сказано, що Янукович був президентом по 22 лютого 2014 року.

Крім того, суд врахував покази Ганни Герман, яка характеризувала Януковича “виключно з позитивної сторони, як свідчення на користь обвинувачуваного” (УНІАН: Герман була радником Януковича).

У вироку також ідеться про те, що “перевиховання та виправлення Януковича неможливе без ізоляції від суспільства”, але може бути досягнуто в результаті відбування ним покарання.

Читайте такожСуддя пояснив, чому з Януковича зняли частину обвинувачень

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 січня, Оболонський райсуд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі. Суд ухвалив визнати Януковича винним у вчиненні держзради та підготовці та розв’язуванні агресивної війни.

Разом з тим, суд виправдав Януковича за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу у зв’язку з недоведеністю в його діях обвинувачуваного складу кримінального правопорушення.

Термін покарання Януковича обраховуватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз у сумі 98 тисяч 561 гривень.