Росія виділила спецслужбам $350 млн на втручання в українські вибори / фото УНІАН

На сценарії дестабілізації влада Росії додатково виділила 350 млн доларів.

Основним завданням є втручання в українські вибори, щоб повернути Україну в російську орбіту впливу. Про це розповів голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок в інтерв'ю LB.ua.

"Завдання – повернути Україну повністю в російську орбіту впливу. Але так, щоб більше ніяких «кольорових революцій». Для цього додатково до бюджету СЗР, ФСБ і ГРУ виділено 350 млн доларів конкретно під наші вибори 2019 року", - сказав глава СЗР.

Відео дня

За словами Єгора Божка, російський план передбачає три сценарії, за якими росіяни готові кинути всі сили і засоби Збройних сил і спецслужб РФ для того, щоб досягти кінцевого результату.

"Кінцевий результат – хто завгодно, тільки не Порошенко. Чому? Не тільки тому, що є питання з приводу лояльності інших політиків. Справа в тому, що будь-яке перезавантаження влади паралізує держапарат як мінімум на три місяці. А не варто забувати, що біля кордонів 48 тисячна армія. І тут три місяці роздолля...", - зазначив він.

Читайте такожУ Лаврова заявили, що РФ буде домагатися допуску своїх спостерігачів на вибори в Україні

Єгор Божок перерахував сценарії дестабілізації України.

"Перший сценарій – реванш сил, які не викликають таку печію як Петро Порошенко. Другий сценарій – проросійські сили проходять у парламент. Завдання-мінімум – завести туди Медведчука. І третій – якщо вищеперелічене не спрацьовує, у них ще є Шойгу з його армією".

Основними інструментами реалізації кожного з цих сценаріїв голова Служби зовнішньої розвідки назвав пропаганду і організацію кібератак.

"Механізми відомі. Перший – пропаганда. Антифейковая ініціатива «EU vs desinformation» порахувала, що за 2018 під 50% всієї дези, яку вони ідентифікували, була спрямована проти України. Позиція номер два – «укласти» сервер ЦВК. Для цього є кілька підготовлених точок, з яких, як ми розуміємо, вони мають намір «бити». Але це крапля в морі", - зазначив він.

Нагадаємо, вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року. Чергові вибори до Верховної Ради заплановані на 27 жовтня поточного року.