Розраховувати на юридичні технології повернення Криму Україні не варто, вважає політолог / Фото УНІАН

Незалежно від того, хто буде господарювати в Кремлі, Росія добровільно Крим Україні ніколи не поверне.

Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін під час чату на "Главреді".

"Тому що таке рішення викличе негативну реакцію більшості російського суспільства. Це заздалегідь зрозуміло, – пояснив він. – Крим може повернутися до складу України тоді, коли відбудеться черговий сеанс втрати федеральним центром контролю над регіонами, як це було перед крахом Радянського Союзу. Та й то я не впевнений, що Крим захоче повертатися до складу України. Я думаю, що кримчани хотіли б суверенну державу, проміжну між Росією і Україною".

Відео дня

Розраховувати на юридичні технології повернення Криму Україні не варто, тому що Росія вже порушила юридичні норми і навряд чи є сенс далі намагатися повернутися у правове поле, зазначив експерт.

Читайте такожРосія використала Януковича з метою легалізації анексії Криму - суддя

"Тож я думаю, що на багато років, навіть десятиліть вперед Крим так і буде залишатися де-факто невизнаним, а Росія буде вважати його своїм. І навряд чи хтось до того, як російська державність почне розвалюватися, взагалі буде займатися цим питанням. Тому що, з точки зору електоральної підтримки, це програшний варіант. Ним займуться, тільки коли буде зовсім край. Якщо він буде... Це далеко не факт, тому що в Росії ринкова економіка якось існує, відповідно, такого, як було на заході Радянського Союзу, очікувати не доводиться", – пояснив політолог.

За його словами, Крим – це символічне придбання.

"86% населення Росії підтримували "Крим-наш", і це нікуди не поділось і не подінеться. А дінеться тільки тоді, коли росіянам вже просто стане не до чого, коли просто не буде їжі. Тільки тоді росіяни можуть сказати: "Чорт з ним, з Кримом. Нехай краще Захід дасть нам гуманітарну допомогу, тому що в магазинах порожньо, їсти нічого". Так було в радянські часи", – заявив Орєшкін.

Він нагадав, що розпад Радянського Союзу, згідно з даними "Левада-центру", серед стурбованостей громадян посідав 6-7-е місце, а на першому місці був товарний дефіцит, на другому – нестача заробітків, на третьому – безпека і бандитизм. То є далеко не в першу чергу люди сумували через те, що Радянський Союз розпався.

Так от, до того моменту, коли буде зовсім не до патріотичної риторики – а це буває, коли жерти нічого – Крим буде залишатися російським. І жоден з нових російських політиків не ризикне підірвати свою електоральну підтримку такого роду кроками. Тому я думаю, що до питання Криму треба ставитися філософськи. Якщо щось почне змінюватися, то тільки тоді, коли почне розсипатися вся російська вертикаль, що рано чи пізно відбудеться, але до цього ще треба дожити", – резюмував експерт.