Делегація ЄС відвідає Приазов'я для оцінки російської агресії / фото УНІАН

Місія Європейського Союзу з оцінки впливу російської агресії в Азовському морі на економічну і соціальну ситуацію, у яку увійде група посадовців ЄС високого рівня, 27 січня - 2 лютого відвідає райони України, прилеглі до Азовського моря.

Про це УНІАН повідомили у Представництві Євросоюзу в Україні.

"Головна мета місії ЄС на високому рівні – оцінка економічної, соціальної та політичної ситуації в регіоні, який відчутно постраждав від режиму перевірок, який Росія ввела на Азовському морі", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПАРЄ закликала РФ надавати допомогу українським морякам у відповідності з Женевською конвенцією

"Особливо регіон постраждав після ескалації у Керченські протоці та Азовському морі, яка сталася 25 листопада 2018 року. Порушення Росією міжнародного права є неприйнятним. Європейський Союз, зокрема лідери ЄС під час зустрічі Європейської Ради, що відбулася у грудні, послідовно й неодноразово наголошували на тому, що Росія повинна негайно звільнити усіх незаконно затриманих українських моряків, повернути захоплені кораблі та забезпечити вільний прохід усіх суден через Керченську протоку", - наголосили в ЄС.

Так, спочатку високопосадовці зустрінуться з представниками органів влади та іншими зацікавленими сторонами у Києві. Пізніше відбудуться дискусії з представниками місцевих та регіональних рад і адміністрацій, громадянського суспільства, наукових закладів та бізнесових кіл. Такі зустрічі буде проведено в Маріуполі, Бердянську, Мелітополі та навколишніх районах.

Читайте такожПАРЄ "зробила контрольний": Ар’єв розповів про ще одне рішення Асамблеї щодо агресії РФ

Візит відбуватиметься на тлі додаткових місій високого рівня з країн-членів ЄС. Він ґрунтуватиметься на результатах координаційних зустрічей з державами-членами та іншими міжнародними партнерами, що їх організувала Європейська комісія в Брюсселі наприкінці 2018 року.

"За результатами висновків, які отримає місія, ЄС проведе оцінку того, як посилити підтримку Приазов’я – зокрема, ґрунтуючись на чинних програмах та у співпраці з європейськими фінансовими інституціями", - йдеться в повідомленні.

Делегацію високого рівня очолять виконавчий директор з питань Європи та Центральної Азії в Європейській службі зовнішньої дії Томас Майр-Гартінг та керівник Групи підтримки України при Єврокомісії Петер Вагнер. До її складу також входитимуть представники низки інших департаментів Єврокомісії.