Російські ЗМІ повідомили, що Горбенко нібито знаходиться на території окупованого Криму / фото krymr.com

У Державній прикордонній службі України з’ясовують, яким чином капітан судна «Норд» Володимир Горбенко міг опинитися в окупованому Криму.

Про це в коментарі агентству УНІАН повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

«Будь-які ділянки кордону чи адмінмежу з окупованим Кримом, чи КПВВ на лінії розмежування - офіційно він ніде за межі контрольованої частини України не виїжджав», - сказав Слободян.

Відео дня

На уточнювальне запитання, чи міг Горбенко за паспортом на іншу особу покинути територію України, представник ДПСУ відповів: «Ми зараз намагаємося дізнатися, яким чином він опинився в окупованому Криму».

Читайте такожУ Кремлі не коментують повернення капітана судна «Норд» до окупованого Криму

Як повідомляв УНІАН, 25 березня 2018 року українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АРК, йшло під прапором Росії. На його борту перубував екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ. У Держприкордонслужбі повідомили, що члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України.

18 липня заступник начальника управління прокуратури АР Крим Єгор Ребров заявив, що екіпаж «Норду» може вільно повернутися до Криму за українськими паспортами, виданими до окупації півострова Росією, а капітану Володимиру Горбенко загрожує до 5 років позбавлення волі.

Судно «Норд» було заарештовано, передано Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), яке виставило його на продаж.

Капітан судна «Норд» обвинувачувався у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст.249, ч.2 ст.332-1 Кримінального кодексу України (незаконний рибний промисел і порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, відповідно).

6 квітня Херсонський міський суд взяв його під варту. Пізніше за нього внесли заставу - 35 тис. 240 грн, і він був звільнений з-під арешту. Йому забороняли відвідувати анексувати Крим.

У серпні прокуратура завершила досудове розслідування стосовно капітана судна. Справу Горбенко розглядав Оболонський районний суд Києва.

У січні 2019 року адвокат капітана «Норду» Максим Могильницький заявив про зникнення свого підзахисного на материковій частині України. Могильницький зазначив, що зникнення Горбенко може бути пов'язано з українськими спецслужбами. У Службі безпеки України заявили, що не причетні до зникнення Горбенка.

Сьогодні, 11 лютого, стало відомо, що Горбенко перебуває в анексованому Криму. На сайті газети «Комсомольская правда» було оприлюднено інтерв'ю Горбенка, у якому він повідомив, що «кордон перетнув законно за паспортом РФ».