Екс-глава МЗС прокоментував "пропозиції Сайдіка"/ фото facebook.com/zhebrivskyi

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що пропозиції спеціального представника голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка щодо врегулювання ситуації на Донбасі є способом заморозити конфлікт на десятиліття.

Про це він сказав у коментарі УНІАН.

Читайте такожПорошенко прокоментував "план Сайдіка" щодо Донбасу

Відео дня

За його словами, реалізація пропозицій Сайдіка є неприйнятною для України. «Немає жодного плану Сайдіка щодо Донбасу, є пропозиції посла Сайдіка на згадану тему. Плани презентуються трошечки по-іншому і робляться не так, як це зараз робиться», - заявив Огризко.

«Це особиста ініціатива пана Сайдіка. Чи вона прийнятна, чи ні? Це спосіб заморозити конфлікт на десятиліття. Якщо це пану Сайдаку прийнятно, то для України це неприйнятно», - наголосив дипломат.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Сайдік заявив про план урегулювання ситуації на Донбасі за спільною участю ОБСЄ та ООН. Спецпредставник ОБСЄ наголосив на необхідності підписання нового документа лідерами держав "нормандського формату". За його словами, передбачено, що Україна і Росія мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Сайдік уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Крім того, з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах. Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка, серед іншого, спостерігатиме за тим, щоб не обмежувати, а гарантувати дотримання прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії. Також Сайдік зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)". "Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - сказав Сайдік.