"План Сайдіка" був представлений в грудні 2018 року в Мілані \ фото: УНІАН

Деякий час тому в ЗМІ обговорювався так званий "план Сайдіка" по Донбасу. План спецпредставника ОБСЄ в Україні Мартіна Сайдіка покликаний "вдихнути життя в мінські угоди".

Читайте такожПорошенко прокоментував "план Сайдіка" щодо Донбасу

Як пише у своєму матеріалі LIGA.net, "план Сайдіка" - зовсім не його. Документ створювався кількома політиками, чиновниками і радниками, розповіли українські дипломати. Серед них - голова СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан, представник ОБСЄ в політичній підгрупі в Мінську П'єр Морель. Крім того, в розробці могли брати участь росіяни, вважають співрозмовники видання в українському уряді.

Відео дня

До сьогоднішнього дня план показали вузькому колу чиновників. Текст документа був представлений в грудні 2018 року в Мілані на зустрічі Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Багато положень документа звучать логічно і в інтересах України. Головним чином – врахована послідовна позиція офіційного Києва про необхідність залучення миротворчої місії. Але це – обгортка, кажуть дипломати. Ось, що насправді зашито в "план Сайдіка":

1. Гібридна поліція

Не міжнародна поліція, а перейменована гібридна армія Росії. Бойовики не складуть зброю, а стануть "поліцією".

2. Визнання маріонеток

Не міжнародна адміністрація, якій передадуть владу для підготовки виборів, а місцева влада організовуватиме вибори. Це - легітимізація терористів ЛНР/ДНР.

3. Росія не платить

Росія не буде фінансувати відновлення Донбасу, який зруйнувала. Це – цілком і повністю проблема України і західних донорів.

4. Росія контролює

Міжнародна місія виводиться за рішенням Нормандського формату - не за рішенням ООН. Тобто, скільки Москві треба буде – стільки місія буде в Україні.

Крім того, документ передбачає, що військовий контингент буде відносно невеликим. Після того, як сторони підтвердять свою прихильність Мінськими угодами, буде створено Агентство з відновлення Східної України під егідою ЄС. Термін служби цього агентства складе 6-8 років. Його мандат охоплює Донецьку і Луганську області. Також у документі зазначено, що спільно з СММ військові сили ООН контролюють роззброєння збройних формувань і виведення усіх іноземних бойовиків і військової техніки з території України.

"Цей план - димова завіса, щоб показати, що мінський процес пішов (може піти), а Україна йому заважає, адже не погоджується", - коментує один з дипломатів – учасників міжнародних зустрічей з росіянами.

"Вибори – як хоче Росія. Поліція – як хоче Росія. Та весь цей текст – російська вигадка, упакована під виглядом ОБСЄ", - додає високопоставлений співрозмовник в Адміністрації президента України.

Співрозмовники критикують план непублічно, тому що розраховують переконати представників ОБСЄ знайти інший підхід до реалізації мінських угод.

Співрозмовники видання переконані, що план Сайдіка не призначений для нинішніх учасників переговорів. Його мета – "лягти погонами" на плечі наступному президенту України, наступної групи переговірників від України, видавши "план Сайдіка" як результат багаторічної роботи експертів.

При цьому в Росії документ офіційно розкритикували. Назвали дуже, дуже поганим. У Москві Сайдіка нарекли "безвідповідальним" і дорікнули за "самодіяльність". "Це просто смішно, - ділиться співрозмовник в МЗС України. – У плані все, як хоче Москва. Але вони критикують, намагаючись зробити вигляд, що вони до цього не причетні".

Довідка УНІАН. Спецпредставник ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік, задіяний в мінських переговорах, 70-річний кадровий австрійський дипломат. Вивчав міжнародне право в Московському університеті. Вільно говорить російською. П'ять років працював у Москві при посольстві Австрії, займався бізнесом у Росії.