Грицак назвав прізвище автора цього плану / фото УНІАН

Голова служби безпеки України Василь Грицак заявляє, що автором узгодженого з Росією плану з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті є колишній співробітник СБУ Єгор Соболєв.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час брифінгу.

Читайте такожРосійські спецслужби готують атаки на два десятки храмів колишньої УПЦ МП – Грицак

Відео дня

"Автором цього плану є громадянин України... Колишній співробітник Служби безпеки України, а нині один з керівників так званої "МДБ "ДНР" Соболєв Єгор В'ячеславович, 1977 року народження. До 2014 року проходив службу головним спеціалістом інформаційно-аналітичного відділу у СБУ в Донецькій області", - зазначив Грицак.

Він зауважив, що Соболєв був звільнений 30 грудня 2014 року через службову невідповідність.

"Кримінальна справа за фактом зради розслідується Військовою прокуратурою України. Зараз до цієї кримінальної справи додасться ще одна кримінальна справа, яка буде зареєстрована ще за фактом причетності до вчинення тих злочинів, про які я сьогодні повідомляв", - сказав голова СБУ.

Відповідаючи на запитання журналістів, Грицак уточнив, що саме Соболєв розробив цей план.

"Саме він, за нашими достовірними оперативними даними, погоджував його з кураторами з Управління ФСБ у Ростовській області", - додав голова СБУ.

Як повідомляв УНІАН, раніше сьогодні, 18 лютого, Грицак заявив, що в рамках узгодженого з Росією плану бойовиків з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті планувалося атакувати 20 об’єктів.

Цим планом передбачалася розсилка з фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені проукраїнських патріотичних сил з погрозами фізичної розправи - на адресу авторитетних кліриків Української православної церкви, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад.

За задумом російських спецслужб, для організації і нанесення тілесних ушкоджень, в тому числі вбивств достатньо відомих представників духовенства УПЦ Московського патріархату, планувалося спробувати залучити і реальних представників патріотичних рухів, та колишніх учасників АТО.

За словами Грицака, ці 20 атак не реалізовані, а лише передбачалися до реалізації на плановій основі на території України.