У Росії підготували плани з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті / фото УНІАН

Голова Служби безпеки Василь Грицак заявляє, що плани з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті узгоджувалися з управлінням ФСБ Росії в Ростовській області.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на координаційній нараді керівників правоохоронних органів держави щодо забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу, а також стану протидії злочинності.

Читайте такожБез головних уборів і лавки для сидіння: як ПЦУ змінить правила відвідування храмів

Відео дня

"Останнім часом ми фіксуємо, як розіграється вже "релігійна карта"... після того, коли Росія програла битву за томос і в Україні створено Православну церкву. Для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні на релігійному ґрунті, наші "друзі" за поребриком вдаються до вчинення протиправних проявів щодо культових споруд Української православної церкви Московського патріархату", - зазначив Грицак.

Він додав, що на сьогодні в СБУ немає підстав вважати, що в цьому задіяні представники цієї церкви.

"Скоріш навпаки: ми маємо інформацію про те, що ставиться завдання залякувати перед вчиненням якихось акцій екстремістського або протиправного характеру щодо культових споруд, залякувати представників УПЦ Московського патріархату, щоб їхня реакція виглядала більш природньою", - сказав Грицак.

Голова СБУ повідомив, що було задокументовано відповідні протиправні дії на сході України, і сьогодні Служба оприлюднить цю інформацію.

Грицак також уточнив: "Напади на культові споруди Московського патріархату були на сьогодні організовані з території окупованого Донбасу. Але в нас є підтверджені дані про те, що плани зі дестабілізації або щодо зіграння релігійного чинника в Україні по дестабілізації ситуації на релігійному ґрунті узгоджувалися з ФСБ Російської Федерації. Безпосередньо в ростовському управлінні ФСБ".