Обвинувальний акт щодо Омеляна скеровано до Солом’янського райсуду Києва / фото УНІАН

Обвинувальний акт щодо міністра інфраструктури Володимира Омеляна, якому інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації, скеровано до Солом’янського районного суду Києва для розгляду по суті.

Про це повідомляє прес-служба Національне антикорупційного бюро.

Слідство встановило, що у 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури, він набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США і 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,23 млн грн.

Відео дня

Читайте такожАнтикорупційне бюро завершило розслідування справи Омеляна

Крім того, детективи НАБУ встановили факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 році - понад 8,024 млн грн.

У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні і користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше Омелян не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснювали з травня 2017 року.

13 вересня 2018 року міністру інфраструктури було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

6 листопада 2018 року стороні захисту було надано доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.