Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її в перелік фірм з ознаками фіктивності.

Читайте такожУ РНБО Гладковський відповідав за співпрацю з НАТО та координацію ОПК

Для розблокування постачання контрабандних запчастин на підприємства оборонного сектора група, діяльність якої прикривав перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, скористалася послугами посередника, йдеться в заключній частині розслідування програми "Наші гроші".

На цю роль був обраний підприємець Євген Шевченко, відомий як позаштатний агент НАБУ.

Вже в січні 2017 року концерн "Укроборонпром" отримав лист за підписом заступника директора НАБУ, в якому фірма "Оптимумспецдеталь" у списку фіктивних компаній вже не значилася. Це дозволило фірмі продати Харківському бронетанковому заводу приціли для танків за втричі завищеною ціною, внаслідок збитки склали близько 13 млн грн, йдеться у програмі.

Шевченко звів "групу Гладковського" з детективом бюро Дмитром Литвиненком. Як випливає з перехопленого листування директора фірми "Оптимумспецдеталь" Андрія Рогози, детектив вручну викреслив цю компанію з довідки про фіктивні підприємства, яка розсилалася в оборонний держконцерн.

"Чіткий прайс НАБУ на канцелярські послуги для групування зловмисників відсутня. Але однозначні вказівки на те, що ці послуги платні, на жаль, є", – сказала автор розслідування Леся Іванова.

Шевченка заперечував в інтерв'ю, що передавав гроші детективам, але визнавав, що завдяки знайомству з Рогозою та іншими фігурантами схем отримав можливість заробити на поставках оборонним підприємствам від $200 тис. до $300 тис.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бигусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі. У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії.

Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою". 26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.