У  США «Нацкорпус» і С14 назвали «групами ненависті» / фото УНІАН

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки назвали організації «Національний корпус» і С14 «групами ненависті».

Як сказано у звіті про дотримання прав людини в Україні за 2018 рік, сформованого Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепу, члени націоналістичних «груп ненависті» С14 і «Національний корпус» вчиняли довільні затримання людей з очевидної згоди правоохоронних органів, пише Громадське.

Так, в Бюро заявили, що С14 і «Нацкорпус» неодноразово організовували напади на табори ромів, членів ЛГБТ-спільноти та самостійно затримували підозрюваних у співпраці з терористичними організаціями «Л/ДНР».

Відео дня

Читайте такожУ "Нацкорпусі" пояснили, доки продовжуватимуть акції протесту

«Були повідомлення про те, що націоналістичні групи ненависті здійснювали напади на журналістів. Наприклад, члени C14 в Києві напали на журналіста, який висвітлював судовий процес над членами організації, які були звинувачені в нападі на табір ромів», — йдеться в звіті.

Крім того, у Держдепі додали, що журналісти-розслідувачі виявили кілька випадків, коли уряд України виділяв гранти або співпрацював з «групами ненависті».

«8 червня Міністерство молоді та спорту оголосило, що нагородить C14 премією в розмірі 440 тис. гривен за організацію молодіжного літнього табору», - йдеться в звіті.

Нагадаємо, під під час прес-конференції 11 березня Білецький заявив, що президент Петро Порошенко «замовив» Службі безпеки «фізичне знищення» лідерів «Нацкорпусу». Він стверджує, що заступник глави СБУ Віктор Кононенко готує напади через «кримінальних авторитетів». Також Білецький стверджує, що Адміністрація президента тисне на ДБР, аби бюро порушило справу щодо визнання організацій «Нацкорпус» і «Нацдружини» злочинними. В СБУ заявили, що з подивом ознайомились із цією заявою й очікують на докази.

Раніше лідер політичної партії «Національний корпус», народний депутат Андрій Білецький заявив, що його партія та організація будуть продовжувати акції виключно проти президента Петра Порошенка.

Нагадаємо, 9 березня представники організацій «Національний корпус» і «Національні дружини» прийшли до Адміністрації президента із вимогою взяти під варту та арештувати рахунки фігурантів розслідування щодо розкрадання в оборонці. Біля АП виникли сутички, унаслідок чого постраждали двоє поліцейських та один нацгвардієць. Пізніше «Національний корпус» намагався прорватися до президента України Петра Порошенка в Черкасах.

Після сутичок між членами організації та правоохоронцями у Черкасах до лікарні звернулися 22 поліцейських — 19 з них госпіталізували.

Правоохоронці також повідомили про двох затриманих організаторів заворушень.

У «Блоці Петра Порошенка «Солідарність» заявили, що за акціями організацій «Національний корпус» та «Національні дружини» перед Адміністрацією президента та в Черкасах 9 березня стоять «проросійські реваншисти та олігархи-втікачі».

Тижнем раніше, 3 березня, члени організацій «Національний корпус» і «Національні дружини» пікетували будинок фігуранта розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» про розкрадання в оборонній сфері — Ігоря Гладковського, сина заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.