Політолог вважає, що питання Криму - це перспектива найближчих 5-10 років / фото УНІАН

Політолог, директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов висловив думку, що повернення Криму до складу України не є перспективою найближчих 5-10 років. За його словами, це питання десятиліть.

Про це повідомляє Главред.

"Поки що, за п'ятирічку Порошенко, Крим тільки віддалився від України. Якщо у 2014 році частка тих, хто вважав, що півострів має залишитися у складі України, була на рівні приблизно 30%, ще 30% хотіли до складу Росії і ще приблизно такій же частині населення Криму було все одно, то зараз ситуація хитнулася в несприятливий для України бік. Зараз жителі Криму, спостерігаючи за тим, що відбувається у нас, кажуть: "Слава Богу, що нас ця доля минула, що у разі Криму все обійшлося так". Тому повернення Криму – це питання десятиліть", – пояснив він.

Відео дня

Читайте такожПольща не пустила російський вітрильник у свої води через Крим

Політолог зазначив, що політика – це мистецтво реального.

"Подобається нам Путін чи ні, але, на відміну від Петра Олексійовича, який створив "найсильнішу армію в Європі", Путін модернізував третину російської армії і активно переозброює флот. Так, Росія більше не будує авіаносців, тільки раз у кілька років будує атомні підводні човни, але, тим не менш, російський флот оновлюється. На відміну від наших балачок "головнокомандуючих"... У таких умовах хорватський варіант не виглядає як найздоровіша ідея. А хто ж просто так, по-хорошому, залишить нам військову техніку", – розповів Золотарьов.

Світове ж співтовариство, за його словами, за замовчуванням згідно з наступним: якщо проблема Донбасу, в принципі, вирішується, то з Кримом все інакше. У Кремлі умовна "партія миру", яка шукає компромісу із Заходом і Україною, готова повернути Донбас Україні, але, природно, на своїх умовах. А ось питання Криму відходить навіть не на середньострокову перспективу.

"На жаль, єдиним варіантом, який би забезпечив зв'язок України з Кримом, був би успішний економічний розвиток нашої країни. Скажімо, якщо б темпи економічного зростання становили 7-10% на рік. Це було б дуже вагомим аргументом, щоб кримчани хотіли повернутися в Україну", – вважає експерт.

І резюмує: "Тож хорватський варіант – це не реально. А якщо говорити про мирну реінтеграції Криму, то, наприклад, якщо сьогодні-завтра провести в Криму референдум про статус півострова, його результати будуть негативними для України".