На инаугурации Порошенко потерял сознание солдат / Фото УНИАН

Володимир Зеленський став новообраним президентом. Центрвиборчком сьогодні, 30 квітня, офіційно оголосив переможця гонки.

Ці результати повинні надрукувати офіційні видання, а незабаром Верховна Рада призначить дату інавгурації, йдеться в сюжеті ТСН.

Результати виборчої кампанії повинні оприлюднити офіційні видання "Голос України" та "Урядовий кур'єр" протягом п'яти днів. Ймовірно, тиражі вийдуть з друку 4 травня. З цього дня стартує тридцятиденний термін, який має відбутися інавгурація. Проте вже сьогодні Володимир Зеленський має офіційний статус новообраного президента України.

Відео дня

Читайте такожПорошенко зателефонував Зеленському (відео)

Булаву - один з церемоніальних президентських клейнодів, Зеленський повинен отримати під час інавгурації. Урочиста церемонія, за законом, відбувається у Верховній Раді. Хоча деякі букмекери вже приймають ставки на те, що новообраний президент може домогтися її проведення на Майдані, на стадіоні або в Маріїнському палаці. Дата урочистостей найбільше залежить від спікера парламенту. Саме за поданням Андрія Парубія депутати повинні призначити церемонію. У штабі Зеленського раніше припускали, що це може бути 30 травня.

Саму церемонію депутати придумували разом для інавгурації першого президента Леоніда Кравчука у 1991 році. Звідти й традиція присягати, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє - один із цінних перших видань в Україні. Тоді в залі зазвучав і гімн незалежної України. А ось президентські клейноди, включаючи булаву, виготовили терміново, за два тижні в 1999 році. Для другої інавгурації Леоніда Кучми, яка відбулася у Палаці Україна.

Інавгурація Віктора Ющенка у 2005-му стала двогодинним шоу в прямому ефірі.

Ще помпезніше вступав на посаду Віктор Янукович, але від самого початку все пішло не так. Двері Верховної Ради перед майбутнім гарантом раптом зачинилися, а посвідчення президента, яке мало б лежати на спеціальній подушці, новообраний глава держави сховав у кишеню. Крім того, Янукович не знає слів державного гімну. Погані знаки переслідували все президентство Януковича. Напередодні інавгурації без видимих причин зруйнувався пам'ятник засновникам Києва: обвалилася задня частина човна, впали фігури Щека і Хорива.

Інавгурацію Петра Порошенка також затьмарила неприємність. Від спеки знепритомнів солдат почесної варти. Він захитався і впав саме в ту секунду, коли Порошенко повз нього заходив до дверей Ради.

Прохолодно, швидше за все, не буде і цього разу. Інавгурація Володимира Зеленського відбудеться, ймовірно, вже в кінці травня.