Ілюстрація / REUTERS

Інавгурація може відбутися в будь-який день після оголошення Центральною виборчою комісією результатів. Але для цього новий президент сам має подбати про процес підготовки.

Таку думку висловив політолог Тарас Чорновіл, передає «Главред».

Читайте такожПолітолог: гра навколо дати інавгурації стосується не тільки майбутнього парламенту

Відео дня

"Після рішення ЦВК, мають відбутися три речі. Рада повинна, на підставі цього рішення, визначити дату та основні параметри інавгураційного засідання. Міністерство закордонних справ разом з Адміністрацією президента і командою новообраного голови держави повинні забезпечити запрошення іноземних гостей, створити всі протокольні умови, щоб гості могли приїхати, і щоб для них було належне місце. І це річ дуже непроста. Якщо одного президента посадити в одному місці, а іншого на балконі – буде міжнародний скандал. На це теж йде час. Третій пункт – це саме інавгурація, яка є конституційним юридичним актом, тому повинна проходити суворо за протоколом", - вважає Тарас Чорновіл.

За його словами, кожен президент може влаштовувати свою програму.

"Віктор Ющенко святкував на Майдані з друзями, у Петра Порошенка після завершення інавгурації був прийом у Мистецькому Арсеналі, а Леонід Кучма все постпротокольні дійства проводив у палаці "Україна". І, щоб скоротити проміжок між датою рішення ЦВК і інавгурацією, новообраний президент повинен бути найактивнішим. Порошенко, наприклад, рекордсмен – у нього цей період був найкоротшим. Але йому ніхто не допомагав. Він сам подзвонив іноземним гостями, яких хотів бачити, їх запросив і подбав, щоб вони приїхали вчасно", - пояснює Чорновіл.

На думку політолога, майбутні глави АП та РНБО на наступний день після закінчення виборів повинні були провести зустрічі з депутатами і приступити до організації процесу інавгурації.

"Вони вже на наступний день після другого туру виборів могли зібрати депутатів, запросити представників АП і домовитися про дату, на якій би ВР ухвалила дату інавгурації, і готувалися б до урочистості. І Зеленський повинен був знати, що в першій половині травня парламент практично не працює. Це неправильно, але так склалося. А вони думали, що їх запросять і вручать булаву. Тепер за дату повинні проголосувати депутати. Але за 19-е травня не проголосують Народний фронт і БПП, бо це День пам'яті жертв політичних репресій. Але можна говорити і про 18-е число, але це буде, як з чорного ходу – ніхто не приїде, і ніхто не привітає. А це старт нормальних відносин з міжнародними колегами", - зауважив Чорновіл.

Політолог також додав, що зараз політтехнологи Зеленського лякають розпуском парламенту, щоб організувати інавгурацію в зручний для нового президента час.

"А депутати – тваринки полохливі. Вони Конституції не читали, і не знають, що просто так Раду розпустити не можна. І тому вони запанікували. І тепер до 27-го вони навряд чи проголосують", - резюмував Чорновіл.