Волкер нагадав, що останній великий обмін полоненими стався півтора року тому / Цимбалюк Роман

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер пропонує Росії спочатку звільнити українських моряків, а потім здійснити обмін полоненими з Україною.

Про це він заявив в інтерв'ю Російській службі BBC.

Зокрема, у спецпредставника США запитали, чи вважає він здійсненними плани обраного президента України Володимира Зеленського щодо пошуку нового підходу до проблеми Донбасу, а також обміну полонених за принципом «всіх на всіх».

Відео дня

«Це було б приголомшливо. Це той крок, який Україна послідовно пропонувала і при президентові Порошенку. Російська сторона ніколи не бажала здійснити повний обмін полоненими. З їхнього боку завжди було багато формальностей, які насправді були нездійсненними. Останній великий обмін полоненими стався близько півтора року тому», - зазначив Волкер.

Читайте такожВ РФ хочуть провести експертизу захоплених на Азові українських кораблів

«Думаю, з боку Росії було б добрим жестом звільнити українських моряків, затриманих у міжнародних водах в Керченській протоці в листопаді 2018 року», - сказав спецпредставник США.

Потім, за його словами, міг би йти договірний обмін полоненими між Україною і Росією.

«Думаю, це було б чудовою ідеєю», - наголосив Волкер.

При цьому він нагадав, що є ще низка пропозицій, зокрема тривале припинення вогню, яке тривало б довше, аніж всі, що були до цього моменту.

«Подальше відведення важкого озброєння також було б дуже гарним кроком. Ще одним кроком вперед було б забезпечення справді безпечного проходу на кількох діючих КПП через лінію розмежування. І багато іншого, що обговорювалося раніше, але ніколи не було виконано. Можливо, зараз є шанс знову повернутися до цього», - вважає Волкер.

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві закордонних справ України заявляють, що очікують за два-три тижні рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права за позовом України проти Росії щодо застосування тимчасових заходів, які полягають у звільненні й поверненні на Батьківщину полонених Росією українських моряків.